Primul infectat cu coronavirus în Bucureşti: un bărbat de 49 de ani întors de la Roma

07 Mar 2020 | scris de Anita Raicu

Un bărbat din Bucureşti, care s-a întors pe 27 februarie de la Roma, cu avionul, a fost diagnosticat cu COVID-19.

Primul infectat cu coronavirus în Bucureşti: un bărbat de 49 de ani întors de la Roma

Bărbatul s-a prezentat în cursul serii de vineri la Institutul de Boli Infecţioase Matei Balş din Capitală, cu febră şi diaree. După efectuarea testelor specifice, medicii au confirmat că este infectat cu noul coronavirus, a anunţat, la Digi24, secretarul de stat din Ministerul Sănătăţii Nelu Tătaru.

”Bărbatul s-a prezentat seara trecută la Institutul Național de Boli Infecțioase "Matei Balș" cu febră, dar cu simptomatologie care nu intră în definiția de caz COVID-19. I s-au recoltat probe și pentru că persoana a călătorit în Italia s-a decis să se recolteze probe și pentru testul COVID-19. 

Este primul caz depistat în București. Conform primelor sale declarații, bărbatul a stat în toată această perioadă la domiciliu, de la revenirea în țară”, se arată într-un comunicat al Grupului pentru comunicare strategică.

Direcția de Sănătate Publică a Municipiului București a solicitat izoleta pentru transportul la Institutul național de boli infecțioase și a demarat ancheta epidemiologică.

Potrivit lui Raed Arafat, au fost identificate 3 persoane care au avut contact direct cu pacientul din Bucureşti, care au fost duse la centrul de carantină din Capitală.

Roma nu se afla pe lista localităţilor afectate de noul coronavirus pentru care autorităţile române stabiliseră proceduri speciale în cazul persoanelor care întră în România având ca punct de plecare aceste zone.

Ca urmare a noii stări de fapt, potrivit secretarului de stat Tătaru, autorităţile române vor lua în considerare posibilitatea stabilirii de măsuri speciale la intrarea în ţară pentru toate persoanele care vin din Italia, indiferent de oraşul sau zona din peninsulă pe care au vizitat-o.

Numărul total al pacienţilor infectați cu coronavirus în România a ajuns la 12.

Vineri, 6 martie, au fost înregistrate 86 de apeluri la numărul unic de urgenţă 112, cele mai multe fiind efectuate din Timişoara - 14. De asemenea, în cursul zilei de de vineri au fost efectuate 1.079 de apeluri la linia TELVERDE (0800 800 358) deschisă special pentru informarea cetăţenilor. 

”Reamintim că cetăţenii români din străinătate pot solicita informaţii la numărul de telefon +4021.320.20.20. La nivel naţional se află în carantină 16 persoane, pentru alte 12.927 de persoane fiind dispusă măsura auto-izolării la domiciliu”, transmit autorităţile. 

Până vineri inclusiv, au fost raportate 5.544 de cazuri de COVID-19 în UE/SEE, Regatul Unit, Monaco, San Marino, Elveţia, Andora. Cele mai multe cazuri au fost înregistrate în Italia, Franţa, Germania, Spania şi Regatul Unit. 


CLICK - Follow us on Google News