3dots.ro

Botoșani. Și mama Alexandrei a trimis mesaje neîncetat toată noaptea: ”Nu am îndrăznit să sun. Am avut încredere în colegele mele, în sistem” – video

Botoșani. Și mama Alexandrei a trimis mesaje neîncetat toată noaptea: ”Nu am îndrăznit să sun. Am avut încredere în colegele mele, în sistem” – video

Alexandra Ivanov, o tânără de 25 de ani, a murit în urmă cu aproape două săptămâni, la nouă ore după ce a fost internată în maternitatea din Botoşani. Ea era însărcinată în luna a treia şi a ajuns la spital cu ambulanţa după ce a acuzat dureri şi hemoragie.

După ce a fost supusă unui set de analize şi a fost perfuzată, cadrele medicale au ignorat-o toată noaptea. Dimineaţa, starea ei de sănătate s-a înrăutăţi considerabil, decedând în Secţia de anestezie – terapie intensivă.

Tânăra de 25 de ani nu a beneficiat, timp de aproape şapte ore, de îngrijiri medicale, se arată într-un raport preliminar întocmit de Direcţia de Sănătate Publică (DSP) Botoşani.

La ceva timp de la decesul fiicei sale, perioadă în care și-a plâns durerea în mod discret, Doina Miron, mama Alexandrei, a făcut primele declarații privitoare la tragedia care i-a lovit familia, descărcându-și sufletul.

Doina Miron povestește că fiica ei venea să o viziteze zilnic, împreună cu copiii. Spune că o ajuta mereu având în vedere că erau mici ca vârste. Nu se plângea aproape niciodată de dureri. Doar că joi după amiază i-a zis mamei sale că o doare puțin burta și are febră.

I-a dat niște calmante iar Alexandra s-a întins în pat. Copiii au rămas în grija bunicii. Ulterior, spre seară, Doina Miron a plecat la Pediatrie, pentru că era de gardă. A primit un telefon de la ginerele său, Gabriel Ivanov, în jurul orei 21:00, care i-a spus că Alexandra sângerează.

Doina Miron i-a îndemnat să sune la ambulanță și să meargă la spital. Alexandra a avut puterea să facă un duș după care a fost preluată de ambulanță.

La internare a fost văzută de doctorița de gardă care a văzut sarcina oprită din evoluție. A fost primul și ultimul contact al doctoriței cu Alexandra Ivanov., ulterior, toată noaptea tinerei i-a fost alături asistenta care se afla de gardă.

”Asistenta a stat cu ea. Ramona Baltă, am înțeles că așa o cheamă a stat cu ea. Asta știu, mi-au spus toate fetele, a stat, a dus-o și la baie, în brațe a dus-o, la 2:00, la 6:00. Nu-și mai simțea picioarele.

La ora 6 dimineața am vorbit cu o colegă de la neonatologie, pentru că era singura de gardă dimineață și săraca s-a dus. La 7 fără ceva când a intrat în tură s-a dus și a stat cu ea până a intrat în ATI. Până când a făcut epistaxisul și hemoragia”, a povestit mama Alexandrei pentru botoseneanul.ro.

Nu doar Alexandra a trimis mesaje peste mesaje în noaptea în care s-a chinuit în maternitatea din Botoșani. Aflată de gardă la Spitalul de Copii, mama ei a făcut același lucru. A cerut ajutor în mod repetate de la colegele din cadrul Spitalului Județean Mavromati (altă secție) și a primit asigurări că fiica ei este îngrijită.

Susține că dacă ar fi avut și cea mai mică bănuială despre ce urma să se întâmple ar fi plecat de urgență la Maternitate. Însă asistentele i-au tot transmis că se apelează la medicul de gardă pentru a o vedea pe Alexandra.

”La medicul de gardă se apela. Dar medicul de gardă tot spunea că medicul curant. Acum, nu știu care e acolo, eu încercam, am mesajele de la toate asistentele șefe cu care am colaborat pe timpul acreditării. Deci…”, a povestit Doina Miron.

La toate apelurile sale din noaptea de 17 spre 18 august, Doinei Miron i s-au dat asigurări că Alexandra este bine îngrijită.

”Am sunat la asistenta șefă de la camera de gardă care a vorbit cu asistentele și m-a asigurat că este bine. Că o să fie îngrijită bine. Tot am dat mesaje toată noaptea. Bineînțeles că nu am îndrăznit să sun pentru că era după 12 noaptea.

La ora 5:00 dimineața când am văzut că am dat pe WhatsApp la o asistentă șefă, de acolo de unde era internată fata mea, și când am văzut că a văzut mesajul că s-a albăstrit, am sunat-o și am rugat-o: sun-o, te rog, pe doctorița Pitrop și fă ceva. I-am dat mesajele, nu mai poate, am toate mesajele de la dânsa (Alexandra, n.r.)”,

Ultimul mesaj pe care Alexandra l-a trimis mamei ei a fost la ora 7:05 – ”Nu am aer”. Apoi nu a mai răspuns la telefon.

”Eu când vorbeam cu ea, nu mai știu pe la cât, pe la 7:05 și atunci am sunat-o pe doamna de la neonatologie cu care am vorbit și mi-a zis: sunt aici lângă ea. Cred că nu știa, abia o văzuse. Și a zis: cred că a făcut un atac de panică pentru că nu are aer. Dar a zis că toată e rece. Și mi-a închis telefonul.

Am intrat în alertă. Mi-a zis după aceea că s-a încercat, i s-a pus oxigen, era foarte agitată că nu avea aer și la un moment când s-a întors a început să-i curgă sânge pe nas și pe gură și atunci și-au dat ele seama de gravitatea situației. Dar nu știu dacă a fost, nici atunci măcar, medicul lângă dânsa”, povestește mama Alexandrei.

După ce i-a închis telefonul asistenta de pe neonatologie, mama Alexandrei a plecat de urgență de la serviciu:

”Când am ajuns la Maternitate deja era decedată. Am mers cu un medic care m-a dus până la ATI dar deja…”.

Nici atunci nu a primit vreo explicație, vreun răspuns. Care a fost motivul pentru care niciun medic nu s-a ocupat și de fiica ei care a cerut continuu ajutor.

”Nu m-au lămurit, nimic. Nici nu mai aveam puterea să mai întreb. Atât mi-a zis cineva printre uși că avea deja plămânii pe jumătate inundați de sânge. Dar o cauză, ceva, sau vreun medic… Nici nu am mai avut ochi să mai văd”., spune Doina Miron.

”De la acel mesaj, nu am mai putut să…Eu am avut încredere în colegele mele, în sistem. Dacă așa puteam să mă duc. Și eu eram de gardă. Puteam să mă duc peste medic, dar am zis că nu îndrăznesc.

Noi pentru asta lucrăm, pentru asta muncim. Ca să ajutăm oamenii. Eu nicio clipă nu m-am gândit că nu o să intervină. Dar după ce am primit mesajul nu am aer, nu mi-a mai răspuns la telefon absolut nimeni, atunci am alergat la Maternitate.

Și îmi pare rău acum, bine, regretele sunt târzii, puteam să mă duc peste ea, mă duceam acolo, lăsam serviciul, nu știu, găseam pe cineva să îmi țină locul.

Nu m-am gândit nicio clipă, și eu sunt asistentă, bine eu lucrez cu copiii, dar toți sunt ființe și nu m-am gândit nicio clipă când mi-a zis: mama, ajută-mă. I-am zis: avem încredere că o să vină la tine.

Am dat mesaje la toate asistentele șefe cu care colaboram, toate m-au asigurat, trebuie să vină medicul, trebuie să vină să-și facă datoria”, a mai spus mama Alexandrei.

”Să se facă dreptate. Și eu lucrez în sistemul sanitar. Mai multă empatie pentru pacienți, pe ea oricum nu o mai pot aduce înapoi”, conchide  Doinei Miron.

© 2024 - 3DOTS DIGITAL MEDIA BUREAU