3dots.ro

Anomaliile educației în România: cum să iei bursă de merit cu media 4,59. ”Să se numească oricum, dar nu de merit!”

Anomaliile educației în România: cum să iei bursă de merit cu media 4,59. ”Să se numească oricum, dar nu de merit!”

În România, meritocrație nu e o chestie peste care să dai la orice colț de stradă, dar cazul recompensării cu bursă de merit a unui elev de la un liceu din Ploiești, a cărui medie nu e nici măcar una de trecere, 4.59, a reușit să zgândăre destul de mult opinia publică din oraș.

Cazul a fost semnalat la Liceul Tehnologic ”Elie Radu” din Ploiești, unde 373 de elevi se încadrează, potrivit metodologiei – cadru, în procentul de 30% din fiecare clasă, indiferent de media lor generală anuală din anul școlar trecut, scrie Observatorul Prahovean.

”Avem copii, la liceu cu media 9,86. Coborâm lista și ultima medie, la profesională, a unui elev care primește anul acesta bursă de merit e 4,59. Vorbim de acele cazuri de elevi admiși la liceu cu note la Evaluarea Națională de 2 și 3”, a precizat directorul instituției.

La această școală 857 de elevi primesc bursa de merit în cuantum de 450 de lei/ lunar. Doar trei dintre aceștia, care învață la profilul sportiv, au medii sub 9. Alți 46 primesc acest stimulent financiar, fiind olimpici.

La polul opus, elevi ai Colegiului Național ”Mihai Viteazul” din Ploiești, cu medii de peste 9 nu primesc o astfel de bursă de merit.

”E o discriminare. Să se numească oricum altfel, dar nu de merit”, a precizat Gabriel Țaga, directorul Colegiului Național „Mihai Viteazul” din Ploiești, pentru sursa citată.

Spre disperarea elevilor care învață la licee de top și care, spre ”ghinionul” lor, au medii chiar peste 9,00, ministerul Educației precizează că se poate lua bursă de merit cu medii de 4, 5, 6, 7, dacă elevii sunt în primii 30% din clasă.

”Ideea este următoarea: copiii performează atunci când intră într-un soi de competiţie sănătoasă, întâi cu sine şi apoi cu cei pe care îi au în jurul lor, cu colegii lor de clasă. Ideea este nu să comparăm medii, care, de altfel, arată foarte diferit de la o şcoală la alta, ci să îi susţinem pe cei care performează cel mai bine în fiecare clasă.

Asta înseamnă că va exista o competiţie, din nou, cu fair play, sănătoasă, în interiorul fiecărei clase, pentru acei primi 30% care iau bursa de merit, asta înseamnă că, în fiecare an, ei îşi vor depăşi întâi propriile limite şi apoi vor intra în un soi de competiţie unii cu ceilalţi, ceea ce împinge în sus întregul corp al elevilor din România”, a declarat ministrul Educației, Ligia Deca, la TVR Info.

© 2024 - 3DOTS DIGITAL MEDIA BUREAU
Powered by VA Labs