Ucraina recunoaște că adâncit canalul Bîstroe, conform unui program UE. Reacția României, de ochii lumii

Autor:

Data:

Ucraina recunoaște că adâncit canalul Bîstroe, conform unui program UE. Reacția României, de ochii lumii

Ministerul Infrastructurii din Ucraina afirmă, într-o postare pe Twitter, că adâncimea de navigare pe Canalul Bîstroe a crescut de la 3,9 la 6,5 metri, pentru prima oară de la declararea independenței țării.

Deși cu o zi înainte, ambasada ucraineană la București preciza că toate lucrările de pe canalul Bîstroe ”sunt executate exclusiv în cadrul frontierei de stat a Ucrainei” și  ”vizează exclusiv întreținerea căii navigabile”.

”Pentru prima dată în timpul independenței Ucrainei, pescajul care trece prin Canalul Bîstroe a crescut de la 3,9 la 6,5 m. Este o mare oportunitate pentru capacitatea fluviului Dunărea și pentru cifra de afaceri a porturilor de export.

Continuăm să dezvoltăm clusterul portuar dunărean împreună cu partenerii noștri europeni”, se arată în postarea publicată, vineri, pe Twitter.

.Ulterior, pe site-ul ministerului Infrastructurii ucrainean a fost transmis un mesaj cu privire la creșterea adâncimii de navigare:

”Conform ordinului din 16 februarie, emis de portul Izmail, pescajul de trecere al navelor în tronsonul de la kilometrul zero al gurii Bâstroe a Dunării, până la kilometrul 77 al gurii Chilia este de 6,5 metri, iar din kilometrul 77 până la kilometrul 116 al estuarului – 7 metri.

La începutul invaziei rusești, pescajul maxim era de numai 3,9 metri. Îndepărtarea sedimentelor s-a făcut ca parte a programului UE «Solidarity Lanes», menit să promoveze dezvoltarea rutelor logistice alternative pentru exporturile ucrainene“.

Cu aceeași letargie, în ciuda faptului că oficialitățile ucrainene anunță public că au adâncit canalul Bîstroe, premierul Nicolae Ciucă reacționează spunând că România a cerut acceptul Ucrainei pentru a face măsurători.

”Este vorba despre lucrări care au impact pe mediu. Niciuna dintre instituții nu poate verifica aceste date până nu mergem să măsurăm”, a precizat premierul.

Nicolae Ciucă susține că ambasadorul ucrainean în România va fi prezent astăzi la sediul ministerului de Externe, unde i se va solicita ca autoritățile române să primească aprobare pentru a verifica lucrările din Canalul Bîstroe.

”Azi va fi prezent ambasadorul Ucrainei la MAE și i se va solicita ca autoritățile române să primească autorizare pentru verificarea lucrărilor. Este vorba despre executarea unor lucrări care au impact pe mediu.

În acest moment, dați-ne voie să verificăm și să confirmăm aceste date. Domnul ambasador va fi prezent la ministerul de Externe și discuția va fi ca mijloacele noastre tehnice să obțină aprobările să ajungă acolo”, a declarat Nicolae Ciucă, în Parlament.

Premierul a mai precizat că întreținerea canalului este de 3,5 metri, iar ce depășește înseamnă adâncirea canalului.

”Întreținerea este de 3,5 metri, ce depășește înseamnă adâncirea canalului. Pe baza măsurătorilor, atât ministerului Mediului cât și alte instituții, vor acțiunea ca atare, inclusiv prin sesizarea Comisiei Europene”, a adăugat acesta.

Premierul român nu a a adus deloc vorba despre programul menționat de partea ucraineană – de dezvoltare a rutelor logistice alternative pentru exporturile ucrainene – ceea ce ne îndeamnă să credem că, în cazul în care o astfel de înțelegere există, reacția sa e doar de ochii lumii, pentru români…