Când s-a născut, de fapt, Iisus. Primăvara, vara, toamna sau iarna?

Istoriciii cred că Biserica a stabilit data nașterii lui Iisus pe 25 de decembrie din mai multe motive, cum ar fi legătura cu Solstiţiul de iarnă şi Saturnalia, un festival dedicat zeităţii romane Saturn.

Prin alegerea acestei date pentru a sărbători ziua de naştere a lui Iisus, biserica putea să cupleze Saturnalia cu sărbătorile de iarnă ale altor religii păgâne.

În realitate, nimeni nu ştie exact când s-a născut Iisus. Unii istorici cred că Iisus s-a născut între anii 6 şi 4 BC, bazându-se parţial pe povestea biblică a regelui Irod cel Mare.

Cu puţin timp înainte de moartea sa, despre care se crede că s-a produs în anul 4 BC, regele Iudeii ar fi ordonat uciderea tuturor copiilor de sex masculin, sub doi ani, din vecinătatea Bethleemului, în încercarea de a-l omorî pe Iisus.

Istoricii nu sunt însă de acord cu anul morţii lui Irod. În plus, infanticidul este o legendă, nu un fapt, a declarat Reza Aslan, un cercetător al Bibliei şi autorul cărţii  "Zealot: The Life and Times of Jesus of Nazareth".

Pentru a stabili data naşterii, alţi istorici au încercat să facă legătura între Steaua de la Bethleem, despre care se spune că a vestit naşterea lui Iisus, cu evenimente astronomice actuale.

De exemplu, în 1991, un articol publicat în jurnalul Societăţii Regale de Astronomie, astronomul Colin Humphreys a interpretat apariţia stelei strălucitoare ca fiind de fapt o cometă, aflată într-o mişcare lentă, şi pe care observatorii chinezi au înregistrat-o în anul 5 B.C.

De asemenea, există o dezbatere între savanţi privind luna în care s-a născut Iisus.

În 2008, astronomul Dave Reneke a susţinut că Iisus s-a născut vara. Steaua de la Bethleem, a spus Reneke pentru New Scientist, putea fi Venus şi Jupiter, care formau împreună o lumină strălucitoare pe cer.

Folosind modele computerizate, Reneke a stabilit că acest eveniment astronomic foarte rar s-a întâmplat la 17 iunie, în anul 2 B.C.

Alţi cercetători au susţinut că o conjuncţie similară între Saturn şi Jupiter a avut loc în octombrie, anul 7 B.C., ceea ce înseamnă că Iisus s-a născut toamna.

Teologii sugerează, la rândul lor, că Iisus s-a născut primăvara, bazându-se pe povestirea biblică în care se spune că păstorii îşi păzeau oile pe câmp în noaptea naşterii lui Iisus, ceea ce putea fi făcut primăvara, nu iarna.