3dots.ro

Cătălin Țepelin, redactorul-șef al Gazetei Sporturilor, demis de patronii elvețieni de la Ringier. ”M-am împotrivit unor decizii care încercau să încalce principiile unei prese independente” – video

Cătălin Țepelin, redactorul-șef al Gazetei Sporturilor, demis de patronii elvețieni de la Ringier. ”M-am împotrivit unor decizii care încercau să încalce principiile unei prese independente” – video

Cătălin Ţepelin, redactor-şef al Gazetei Sporturilor din 2018, a părăsit astăzi redacţia publicației sportive, ”după o decizie a patronilor elveţieni ai Ringier”.

Anunţul a fost făcut de Cătălin Tolontan, director editorial al Ringier, cel care a condus editorial Gazeta Sporturilor înaintea lui Ţepelin, care precizează în în postarea sa că decizia a fost luată de patroni.

Cătălin Ţepelin lucra de peste 20 de ani la Gazeta Sporturilor, unde, de-a lungul timpului a fost ca reporter, şef de secţie, project manager şi digital manager.

Într-un comentariu postat pe pagina sa de Facebook, Țepelin cataloghează despărțirea drept ”neașteptată”, afirmând că ”a fost propusă de acționarii Ringier Sportal, compania care deține Gazeta Sporturilor din 2018, și motivată prin clasicele «nepotrivire de caracter, viziune diferită asupra dezvoltării, rezultate etc»”.

”Mă despart azi de Gazeta Sporturilor după 20 de ani cât o viață de om.

Despărțirea este neașteptată și nu s-a născut din voința mea, ea a fost propusă de acționarii Ringier Sportal, compania care deține Gazeta Sporturilor din 2018, și motivată prin clasicele “nepotrivire de caracter, viziune diferită asupra dezvoltării, rezultate etc”. În opinia mea însă, ruptura a fost provocată de faptul că m-am împotrivit unor decizii care, cred eu, încercau să încalce principiile unei prese independente.

În ultimul an, au fost mai multe discuții în contradictoriu cu managementul elvețiano-bulgar pe marginea modului de lucru, a strategiei și poziționării GSP.

În urmă cu o lună, pe 28 august, alături de Cătălin Tolontan am comunicat și conducerii executive a Ringier AG precum și Boardurilor companiei, printr-o discuție face-to-face la Zurich însoțită de o scrisoare oficială semnată de 25 de lideri ai redacțiilor GSP și Libertatea, că au fost mai multe episoade care, în opinia noastră, sugerau o imixtiune a comercialului în editorial. Iar ingerința asupra independenței jurnalistice este interzisă nu doar de codul de conduită al Ringier, ci și de legea română.

Am transmis că eu și colegii mei nu vrem să lucrăm sub o asemenea presiune. Și nici nu vrem să arătăm conducerii, înainte de publicare, articolele “sensibile” despre industria pariurilor, de exemplu. Ni s-a replicat că nu e cazul.

Iar răspunsul final a venit ieri, 2 octombrie: nepotrivire de caracter. Conducerea Ringier este în dezacord cu motivarea mea, susținând că decizia ireversibilă a despărțirii nu are nicio legătură cu demersul din august ori cu libertatea de exprimare a redacției. E momentul perfect pentru cei care pariază pe coincidențe. 1 pauză, 2 final.

Nu, nu plec de la Gazetă pentru că vreau “să caut alte oportunități” ori pentru că mi-am dorit “să explorez noi orizonturi”, cum se spune în astfel de momente. Am cerut să fiu lăsat să lucrez, alături de echipa Gazetei, așa cum am făcut-o dintotdeauna: liber, onest și în interesul publicului, nu al unor terți, fie că ei sunt parteneri de publicitate, persoane din sport sau din afara lui, companii etc. Decizia Ringier a fost că nu mai poate lucra cu mine.

Plec dezamăgit, dar cu capul sus. Sunt recunoscător publicului și mândru că am fost coleg, în redacția Gazetei, cu atâția oameni de calitate, profesioniști curajoși și onești. Le mulțumesc tuturor pentru munca lor excelentă și îmi pare rău că nu am putut face mai multe pentru ei în toată această perioadă.

20 de ani. O viață de om. Dar și oamenii au mai multe vieți”, a scris Cătălin Țepelin, pe Facebook.

Jurnaliştii de la GSP şi Libertatea l-au aplaudat la plecare, aşa cum se vede din clipul video postat de publicația sportivă

Cătălin Ţepelin este preşedintele Asociaţiei Presei Sportive din România.

© 2024 - 3DOTS DIGITAL MEDIA BUREAU
Powered by VA Labs