S-a aflat din ce cauză s-a stins baschetbalista Alessia Maria Raiciu, la doar 18 ani

Din relatările media, se poate spune că numărul cazurilor de moarte subită, în care survine decesul unor persoane aparent fără nicio problemă de sănătate, printre care și sportivi de performanță, este în creștere la nivel mondial.

La începutul anului, poloistului Andrei Drăghici (23 de ani) i s-a făcut rău în timpul derby-ului Rapid – Dinamo din campionat. Sportivul a ieşit din apă şi s-a stins pe marginea bazinului, în ciuda manevrelor de resuscitare.

Ulterior, rezultatele necropsiei au arătat că sportivul de 23 de ani suferea de o boală cardiacă congenitală, numită defect septal atrial.

Luni, Federaţia Română de Baschet a anunţat pe pagina sa de Facebook decesul jucătoarei Alessia Maria Raiciu, exact în ziua în care aceasta a împlinit 18 ani!

Medicii legişti au făcut lumină în acest caz: edem pulmonar acut. 

Tânăra ar fi murit în somn, fiind găsită, dimineaţă, în locuinţa ei. Antena 3 a precizat că, potrivit medicilor, nu se ştie ce a cauzat acest edem pulmonar. Sunt așteptate încă rezultatele de la examenul anatomo-patologic şi cel toxicologic. 

Edemul pulmonar acut, EPA, e o afecţiune caracterizată de acumularea de fluide la nivelul alveolelor pulmonare, îngreunând respiraţia, prin alterarea schimburilor gazoase la nivelul membranei alveo-pulmonare, ce are ca rezultat scăderea saturaţiei oxigenului în sângele periferic.

De cele mai multe ori, edemul pulmonar are la bază o afecţiune cardiacă şi poartă denumirea de edem pulmonar acut cardiogen.

Apariţia unei astfel de afecţiuni în cazul Alessiei e cel puţin bizară. Mai ales că sportivii de performanţă sunt supuşi unor controale medicale amănunţite, periodic. 

Fostul medic al naţionalei de fotbal, Pompiliu Popescu, a explicat pentru Evenimentul zilei că, totuşi, anumite probleme medicale pot trece neobservate şi în cazul unor sportivi de performanţă. 

”Cel mai frecvent, în moartea subită, poate fi infarct miocardic, miocardopatie hipertrofică sau tulburare majoră de ritm.

Nu toate aceste afecţiuni preexistente se pot observa la investigaţiile de rutină care se fac pentru sportivi, ci ele pot fi latente sau oculte, motiv pentru care se poate ajunge în această situaţie nefericită de moarte subită“, a explicat Pompiliu Popescu.