Primele pedepse în cazul Colectiv. Piedone - 8 ani și 6 luni de închisoare; patronii Colectiv - 11 ani și 8 luni de închisoare

16 Dec 2019 | scris de Anita Raicu

Judecătorii Tribunalului Bucureşti au dat verdictul în dosarul Colectiv, după ce aceasta a fost amânată săptămâna trecută. Sentinţa nu este definitivă şi poate fi atacată.

Primele pedepse în cazul Colectiv. Piedone - 8 ani și 6 luni de închisoare; patronii Colectiv - 11 ani și 8 luni de închisoare

Fostul primar al Sectorului 4 Cristian Popescu-Piedone a fost condamnat luni de Tribunalul Bucureşti la 8 ani şi 6 luni închisoare cu executare pentru săvârşirea infracţiunii de abuz în serviciu în legătură cu eliberarea autorizaţiilor de funcţionare pentru clubul Colectiv.

Cei trei patroni ai clubului Colectiv, Anastasescu George Alin, Mincu Costin și Gancea Paul-Cătălin au primit fiecare pedepse de 11 ani şi 8 luni. 

Aurelia Iofciu, şef al Serviciului autorizări comerciale din Sectorul 4, a primit 7 ani de închisoare. 

Luminiţa Ganea, consilier superior în cadrul Serviciului autorizări comerciale din Sectorul 4, a primit 7 ani de închisoare. 

Sandra Motoc, referent superior în cadrul Serviciului autorizări comerciale din Sectorul 4, a primit 3 ani de închisoare sub supraveghere şi obligaţia de a presta muncă neremunerata în folosul comunităţii pe o perioadă de 90 de zile lucrătoare, în cadrul ADP Sector 4 şi Direcţiei Generale de Asistentă Socială şi Protecţie a Copilului Sector 4 Bucureşti.  

George Matei şi Antonina Radu, cei doi pompieri de la Inspectoratul pentru Situaţii de Urgenţă (ISU) Bucureşti care au verificat clubul Colectiv fără a lua măsurile legale în privinţa respectării normelor PSI, au fost condamnaţi la câte 9 ani şi 2 luni de închisoare.

Daniela Niţă, patroana firmei de artificii Golden Ideas Fireworks Artists , a fost condamnată luni de Tribunalul Bucureşti la 12 ani şi 8 luni de închisoare cu executare în dosarul Colectiv.

În acelaşi dosar, pirotehniştii Viorel Zaharia şi Marian Moise au fost condamnaţi la 9 ani şi 8 luni de închisoare, respectiv la 10 ani de închisoare. De asemenea, Cristian Niţă a primit 3 ani şi 6 luni de închisoare cu executare.

Au fost aplicate sancţiuni şi firmei care deţinea clubul şi a celei de artificii. Mai exact, Clubul Colectiv SRL a primit 470 zile amendă, cu o sumă corespunzatoare de 5.000 lei pentru ziua de amendă, şi confiscarea sumei de 62.298 lei; Golden Ideas Fireworks Artists SRL - 470 zile amendă, cu o suma corespunzătoare de 5.000 lei pentru ziua de amendă.

Părţile civile din dosar - familiilor celor decedaţi, dar şi persoanele rănite - au solicitat ca inculpaţii să plătească, în solidar cu instituţii publice, printre care şi Primăria Sectorului 4, despăgubiri uriaşe, care se ridică la sute de milioane de euro.


CLICK - Follow us on Google News