Filantropica. O femeie a reușit să înșele zeci de patroni şi şefi de companii cu  cazurile umanitare false ale unor copiii

30 Sep 2019 | scris de Anita Raicu

Gabriela Berbece, o femeie de 42 de ani din Vaslui a fost condamnată a şaptea oară în ultimii ani pentru înşelăciuni cărora le-au căzut victime nume cunoscute din mediul de afaceri din România, dar şi politicieni.

Filantropica. O femeie a reușit să înșele zeci de patroni şi şefi de companii cu  cazurile umanitare false ale unor copiii

Dovedind o abilitate ieşită din comun în a înșela afaceriştii, care reacţionau aproape instantaneu demersurilor sale, Gabriela Berbece şi-a continuat nonșalant activitatea de fiecare dată când era eliberată.

Ultima data, vasluianca a fost încarcerată în 2016, când a înşelat doi cunoscuţi oameni de afaceri din judeţul Vrancea, care i-au virat în conturi 26.000 de lei, bani solicitaţi pentru susţinerea unui caz medical. Ulterior, împotriva Gabrielei Berbece au început să curgă plângerile penale din toate colţurile ţării. 

Potrivit procurorilor Parchetului de pe lângă Tribunalul Vaslui, Gabriela Berbece avea un modus operandi comun, dar o putere de convingere deosebita. Femeia contacta telefonic oameni de afaceri, persoane publice, politicieni, reprezentanţi ai unor asociaţii umanitare în faţa cărora se prezenta ca fiind fie funcţionar ANAF, fie inspector ITM, fie grefier de instanţă, şi le solicita diverse sume de bani existenţei unui caz medical grav al u nui copil ce necesita intervenţie chirurgicală de urgenţă la clinici din străinătate sau din ţară.

Femeia îi asigura că urmează să ajungă la sediul societăţilor cu documentaţiile medicale şi semnarea unor contracte de donaţii, însă după ce îi erau viraţi banii în cont îşi pierdea urma.

Directorul general al Navrom Galaţi, femeia de afaceri Iuliana Bacinschi, de la Ro Design, Elena Huţu, patroana fabricii de şosete Elca, Aurel Manzăţeanu, patronul Coriolan Aur Smarald Iaşi, omul de afaceri vasluian Emil Savin, consilierul judeţean din cadrul CJ Vaslui Mădălin Căciulă sunt doar câteva dintre numele care au căzut în plasa escroacei Gabriela Berbece. Sumele pe care aceasta le solicita afaceriştilor variau de la câteva sute de lei la câteva mii de lei.

De fiecare dată, Gabriela Berbece contacta telefonic persoanele despre care ştia că sunt pontente financiar. Le prezenta în mod dramatic situaţia unui copil grav bolnav, fie de cancer, fie că ar avea nevoie de diverse operaţii de transplant la clinici din Turcia sau Israel. Femeia avea deschise conturi la mai multe unităţi bancare. La un moment dat, după ce deja făcuse multe victime, funcţionarii bancari au început să înştiinţeze persoanele care îi virau bani în cont că sunt suspiciuni de fraudă şi tranzacţiile erau blocate.