CCR. România intră de vineri în stare de alertă, dar în weekend se circulă fără restricții între localități

13 Mai 2020 | scris de Anita Raicu

Curtea Constituţională a decis că ordonanţa de urgenţă din 2004 care reglementează starea de alertă e constituţională.

CCR. România intră de vineri în stare de alertă, dar în weekend se circulă fără restricții între localități

Totuşi, magistraţii CCR au statuat că restrângerea drepturilor şi a libertăţilor poate fi făcută doar prin lege, nu prin ordonanţă de urgenţă.

Prin urmare, libertatea de circulaţie nu poate fi îngrădită de Guvern prin OUG. Parlamentul va adopta miercuri o lege în acest sens, însă actul normativ va intra în vigoare abia luni. Așadar, în acest weekend nu pot fi impuse restricţii de mişcare în afara localităţilor. 

Din punct de vedere juridic, e imposibil ca iniţiativa Guvernului să devină lege până joi-noapte, când expiră decretul prezidenţial privind starea de urgenţă.

Orice proiect de lege, după adoptare, trebuie să mai stea două zile în Parlament, timp în care un partid politic poate să sesizeze CCR. Legea privind starea de urgenţă nu va fi cu siguranţă contestată la Curte, însă termenul de două zile trebuie respectat. Nu există excepţii.

Aşadar, legea adoptată miercuri va fi trimisă vineri la Cotroceni pentru promulgare. Exact în prima zi de ”libertate condiţionată”.

Preşedintele va semna imediat decretul şi legea va ajunge la Monitorul Oficial. Însă şi aici intervine o barieră temporală. Potrivit Constituţiei, orice lege intră în vigoare la trei zile după publicarea în Monitorul Oficial. Nu există excepţii. Prin urmare, legea privind starea de urgenţă va intra în vigoare cel mai devreme lunea viitoare.


CLICK - Follow us on Google News