Ce joburi au oamenii mișto care stau la cafenea luni la 11 și conduc mașini scumpe?

Ce joburi au oamenii mișto care stau la cafenea luni la 11 și conduc mașini scumpe?

Într-o postare făcută pe platforma Reddit, o tânără din Constanța caută răspuns la întrebarea pe care și-a pus-o des, despre ocupația, afacerile și modalitatea în care unii dintre noi au ajuns să  își permită vacanțe de lux, mașini scumpe și să fie prezenți în mijlocul zilei la cafenea…

Cu siguranță că întrebarea e prezentă în mințile multor români, trăitori într-o societate în care economia conduce clasa de mijloc a societății cu pași hotărâți mai degrabă către pauperizare decât către bunăstare, cumva apropiindu-ne de o ierarhie asemănătoare statelor sud-americane decât celor europene.

”Bună, recent m-am mutat înapoi la părinți în Constanța, după ce am stat 7 ani in București si… parcă am intrat într-o altă lume.

Povestea mea pe scurt: Am terminat facultatea si masterul de Biologie in București, am lucrat in Laboratoare medicale până m-am hotărât ca vreau sa fac ceva mai mult cu viata mea si, susținută de partener, am făcut reconversie profesionala – am devenit acreditata in intermediere de asigurări.

Începutul într-un nou domeniu este mereu mai greoi, dar in cele din urmă am ajuns pe linia de plutire, sa zicem…prietenii din București mi-au devenit clienți si începeam sa dezvolt o „piață” făcând o treabă bună si fiind implicată in această activitate integrată. Nu am avut niciodată „talent” la vrăjeală, mereu am considerat ca munca depusă vorbește in numele meu si oamenii apreciază asta mai mult. Deci nu sunt „vânzătoare” prea bună.

Partenerul meu a plecat dintre noi foarte brusc, într-un accident stupid, si astfel am rămas fără tot ce aveam mai de preț, fără iubirea lui si cel mai mare sprijin din viata asta (emoțional, rațional, financiar, practic tot). Nu am mai suportat sa stau in București si din cauza depresiei a trebuit sa NU stau singură, ci sa ma mut înapoi la ai mei in Constanța. Am luat o pauza de la activitatea de intermediar in asigurări/consultant si acum ma întreb ce pot face in continuare…

In Constanța nu prea mai cunosc oameni, prietenii mei sunt plecați in alte părți si astfel sunt in mare parte singură. Oportunități de socializare nu prea sunt pe aici.

Deci.. Trebuie sa ma angajez si sa o iau practic de la 0, întrucât nu ma pot intoarce in laboratoarele medicale, sa lucrez in ture de câte 12 ore, sa stau cu mainile in materie fecala căutând in Coproparazitologice si la final de lună sa primesc salariu sub 5000 lei, avand si studii superioare finalizate cu brio.

Partenerul meu nu ar fi vrut asta pentru mine. Dar nici ca intermediar nu merge treaba in acest moment si am nevoie de venituri ca sa ma pot susține.

Tot văd oameni pe la cafenele, la ore neașteptate in zilele lucrătoare, coborând din mașini mișto (de multe ori nu arată a bombardieri) și ma intreb ce pot face ca sa ajung si eu in cercurile lor sociale la un moment dat, prin muncă. Aș face o treabă bună ca asistenta unui om de afaceri si m-aș implica in business pe viitor.

Aveți idee cu ce se ocupă acești oameni în Constanța? Este ceva ce pot face si eu? Sunt dispusă sa mai fac un master si ceva cursuri de specializare extra, dar nu știu exact ce este mai bine acum, pe ce domeniu si cum se caută.Nu „navigator”. Asta nu fac.

Nu știu daca am nimerit bine sa imi scriu povestea aici, dar sper la ce e mai bun si la niste sfaturi cât de cât utile. Mulțumesc frumos!”, a lansat tânăra tema de discuție pe platforma Reddit.

Cei care au comentat au păreri împărțite, explicațiile menționând atât idei de afaceri care au adus prosperitate, dar și, mai multe, faptul că persoanele la care se referă tânăra sunt de fapt exponenții unei clase sociale a căror avere provine din afaceri necurate – contracte cu statul, evazionism, activitate interlopă.

„Care ziceți că se pot face bani în România din bussiness înseamnă că nu ați făcut bussines în România deloc. Bani din bussines în România se fac ori având contracte cu statul ori făcând evaziune fiscală. În rest, 90% din firme dau faliment sau se zbat la limită fără prea mare profit. Mai întrebați în stânga și dreapta nu trebuie să mă credeți pe cuvânt”, a explicat un comentator.

„Ei nu lucrează, ei fac bani. Constanța, oraș și litoral, e unul dintre polii României pentru „investiții imobiliare” adică spălări de bani ai evazioniștilor, ai țeparilor, hoților, mafioților, politicienilor, serviciilor etc. Este unul dintre locurile alea unde realitatea României este denaturată la extrem până când apar unii care iau jumătate de bloc sau unul întreg cash”, spune altcineva.

„Cunosc astfel de oameni în Constanța. Au o firmă către care șantierul Medgidia, subcontractează proiectele de instalații sanitare pentru vapoare. În esență, trage țevi și montează echipamente pentru toalete și bucătării pe nave. Face bani și din proiectare, și manoperă, și import de piese specializate.

Altul renovează clădiri monument istoric (e unul din puținii ingineri acreditați în așa ceva), dar este și contractor general în construcții. Iar o altă, turism și noroc chior să fi moștenit niște terenuri la sud de Năvodari unde cândva nu era nimic, dar acum e cartier de blocuri”, oferă altcineva și câteva exemple pozitive.

„Oamenii aia “mișto” sunt proxeneți, tunari imobiliari, dealeri de droguri, mafioți și interlopi în general, plus copiii și amantele acestora. Nu au ei timp de joburi”, spune un alt comentator.

Urmăriți-ne pe Google News - 3DOTS Stories