3dots.ro

Cercetătorii români au creat un test PCR care indică tulpina virusului şi în ce stadiu se află boala

Cercetătorii români au creat un test PCR care indică tulpina virusului şi în ce stadiu se află boala

Cercetătorii din Iaşi au creat un test PCR care depistează cu ce tulpină a virusului este infectat pacientul, dar şi în ce stadiu se află boala.

Cercetătorii au lucrat timp de opt luni la crearea acestui kit de testare PCR care va putea fi utilizat doar în spitale.

Echipa de cercetare care a dezvoltat acest test afirmă despre acesta că are precizie de 100%.

Testul PCR este capabil să ofere rezultatul într-o oră şi jumătate, cu 30 de minute mai devreme decât acum.

Testul este destinat doar spitalelor şi a fost dezvoltat printr-o investiţie de două milioane de lei de la stat şi privat.

Testul are capacitatea de a detecta simultan trei gene: două gene înalt conservate ale SARS-CoV-2 şi una de control intern, pentru verificarea calităţii probei şi a metodei de prelevare. Totodată, conţine şi o schemă de interpretare a rezultatelor.

”Am observat că este la fel de eficace, determină la fel de bine ca liturile comerciale cu o precizie chiar mai bună pe finalul sau începutul infecţiei”, a declarat cercetătorul Gianida Dodi, potrivit stirileproTV.ro.

”Noi avem şi o serie de calibratori şi nu arată doar prezenţa sau lipsa virusului, ci şi cantitatea de virus şi asta ajută foarte mult medicii pentru că pot monitoriza evoluţia stadiului infecţios al pacientului”, a declarat Dana Stan, coordonatorul echipei de cercetare.

Bogdan Ionel Tamba profesor universita UMF IAŞI: „Există şi această presiune şi socială şi medicală pentru a sprijini lupta cu pandemia. După doi ani de zile putem să spunem că cerecetarea românească a produs ceva”.
 
Preţul unui kit cu 50 de teste porneşte de la 300 euro, iar produsul va fi prezentat la cel mai mare târg internaţional medical, din Düsseldorf, Germania. Până acum, în Europa, astfel de teste au mai dezvoltat, pe lângă România, Franţa, Germania şi Finlanda.

© 2024 - 3DOTS DIGITAL MEDIA BUREAU
Powered by VA Labs