Oare cei care au scăpat virusul în lume au și antidotul? De ce versiunile mai contagioase ale virusului ocolesc China?

Varujan Vosganian pune o întrebare cheie în legătură cu COVID-19: Totul se leagă de locul din care a pornit molima

Wuhan, China, locul din care în urmă cu aproape doi ani a pornit pandemia. Și totuși, nu China este cea mai afectată țară din lume, nici ca număr de infectări, nici din punct de vedere al deceselor provocate de coronavirus…

De ce? O întrebare firească pe care și-o pune și fostul ministru al Economiei și parlamentar Varujan Vosganian, realizând o scurtă analiză a situației epidemiologice din teritoriul din care a izbucnit primul val de infectare cu SARS-COV-2.
      
”Sunt multe aspecte legate de pandemia de coronavirus care ar trebui să reprezinte o preocupare pentru întreaga lume. Multe întrebări au rămas fără răspunsuri de care avem neapărat nevoie pentru a înțelege contextul și circumstanțele în care trăim, a spus Varujan Vosganian, comentând evoluția COVID-19 în China.

”Interesant că nimeni nu-și pune întrebarea cum e posibil ca în China, începând cu martie 2020, să nu existe, practic, infectați și decedați în urma epidemiei de coronavirus. Să nu-mi spuneți că China măsluiește rezultatele.

Nimeni nu poate ascunde realitățile la o asemenea scară. Dacă fumezi noaptea, la lumina felinarului, un satelit îți poate citi marca țigării. E imposibil ca China să înregistreze zeci, sute de mii de morți și nimeni să nu-i vadă.

În plus, China nu e Coreea de Nord (care refuză să ofere date, dar se cunoaște că în mai multe regiuni și printre membrii forțelor armate s-au instituit carantine). În China sunt ambasade, funcționari străini, spioni sub acoperire. Există o anumită opoziție politică, religioasă, culturală, chiar dacă firavă.

Infectările, focarele, internările la terapie intensivă și decesele nu ar putea fi, în totalitate, ascunse. Cum a fost, de pildă, cazul focarului din Wuhan, cu imaginile filmate acolo care au circulat în întreaga lume.

Cu toate astea, China nu are, practic, epidemie. Dintr-un miliard de vaccinați, toți par a fi imunizați pe bune, adică nu se mai îmbolnăvesc și nu mor. Ce fel de vaccin e acela care chiar seamănă cu un vaccin? Din jumătate de miliard de nevaccinați (adică mai mulți decât toată populația Uniunii Europene), nu se îmbolnăvește și nu moare nimeni. Cum s-au imunizat natural acești oameni?

De ce versiunile mai contagioase ale virusului ocolesc China? Și mai ales, de ce tocmai China, de unde a plecat virusul, să scape, cel puțin până acum, teafără? Cei care au scăpat (sau au produs) virusul, și-au propus să fie neatenți și să-i dea drumul prin lume abia după ce au descoperit antidotul?

Întrebări pe care ar trebui să ni le punem și care ar trebui să constituie o preocupare pentru întreaga omenire. Și n-ar fi singurele întrebări în legătură cu pandemia asta ciudată. Și n-ar fi singurele răspunsuri de care avem nevoie ca să înțelegem pe ce lume suntem”, a scris Varujan Vosganian, într-o postare pe pagina sa de Facebook.