3dots.ro

Ciclonul din Italia ajunge în România. Ce fenomene anunță meteorologii

Ciclonul din Italia ajunge în România. Ce fenomene anunță meteorologii

Ciclonul mediteranean care a făcut ravagii în Italia se îndreaptă spre estul Europei. Țara noastră va fi afectată, iar până la sfârșitul lunii mai sunt așteptate ploi torențiale și căderi de grindină.

”Vorbim de fenomene de instabilitate accentuate datorate sistemului format în Marea Mediterană, acest ciclon care a acționat în special asupra Italiei și nu în ultimul rând asupra Mării Adriatice, pentru că acestea au fost zonele cele mai afectate.

În Italia cantitățile de precipitații s-au apropiat chiar și de 200 de litri pe metru pătrat în 24 de ore. A fost cod roșu în zonele afectate. El s-a deplasat, a afectat și centrul Europei, iată că și Croația este sub cod roșu”, a declarat Elena Mateescu, director ANM, la Digi 24.

”Ciclonul se va deplasa până în zona de est, sud-est a Europei (…) și cu siguranță rămân de interes și zonele din partea de sud, sud-est și est până săptămâna viitoare.

Dar până săptămâna viitoare, și pe parcursul nopții și chiar și mâine vor mai rămâne de interes, sub influența acestui ciclon zone din Oltenia, Banat, Crișana și Maramureș pentru că el încă își mai produce efecte având în vedere încărcarea cu umezeală”, a precizat directorul ANM.

”Cu siguranță, noi, aflându-ne totuși la periferia estică a acestui sistem frontal am avut cantități importante de precipitații, în special în zona sud-vestică a țării, acolo unde a fost în vigoare avertizarea meteorologică de cod galben.

Valorile cantităților de precipitații, prin acumulare, au depășit chiar și la nivel local 30-40 de litri pe metru pătrat. Însă instabilitatea va fi de interes și în următoarea perioadă, pentru că vorbim în continuare de posibilitatea să consemnăm averse torențiale însoțite de descărcări electrice.

Izolat căderi de grindină, pentru că la acest sfârșit de săptămână cresc și temperaturile, ne vom apropia din nou de 28 de grade Celsius și chiar și vineri și sâmbătă, inclusiv în Capitală, la o maximă de 27-28 de grade, fapt care aduce fenomene specifice instabilității și vom vorbi de averse cu caracter torențial”, a afirmat Elena Mateescu.

De asemenea, directorul ANM a precizat faptul că până la sfârșitul lunii mai vremea va fi instabilă:

”Chiar și în debutul săptămânii viitoare, până la sfârșitul primăverii (…) la nivelul Europei incluzând și România, fenomenele de instabilitate vor fi de interes (…) pentru că ne așteptăm ca și săptămâna viitoare să înregistrăm la nivelul acesteia, în intervalul 22 – 29 mai, valori ale precipitațiilor peste medie, în special în sud, sud-est și est”.

În continuare, Elena Mateescu susține că meteorologii vor urmări îndeaproape situația:

”Nu trebuie să excludem emiterea niciunei avertizări meteorologice generale; cod galben, portocaliu sau chiar roșu, dar mai ales atenționările specifice de tip nowcasting, specifice, de fapt, acestor tipuri de fenomene de instabilitate atmosferică datorate pe intervale scurte de timp acestor cantități însemnate de precipitații”.

În final, directorul ANM a declarat că în România vântul va sufla în zonele mai joase de relief cu 40-50 km/h: „Ne așteptăm chiar și în această noapte și mâine la intensificări ale vântului, mai ales pe crestele montane, cu peste 70 – 90 de kilometri pe oră, dar în același timp și în zonele mai joase de relief, chiar la acest moment, cu viteze de 40 – 50 de kilometri pe oră”.

© 2024 - 3DOTS DIGITAL MEDIA BUREAU
Powered by VA Labs