Tensiuni între români și maghiari la Cimitirul Eroilor de la Valea Uzului - video

06 Iun 2019 | scris de Anita Raicu

La nici o săptămână din momentul în care civilizația se așternuse peste relațiile dintre români și maghiari, la Șumuleu Ciuc, cu ocazia vizitei Papei Francisc, interese politice, au transformat Cimitirul Internaţional al Eroilor din Valea Uzului într-un loc de confruntare între membri celor două naționalități.

  • Tensiuni între români și maghiari la Cimitirul Eroilor de la Valea Uzului - video

Istoric. La Valea Uzului, localitate din judeţul Harghita, la doar câţiva kilometri de graniţa cu judeţul Bacău, există un Cimitir Militar Internaţional, unde sunt îngropaţi mii de soldaţi români, unguri, germani, austrieci, slovaci, sârbi şi ruşi, morţi în luptele date în zonă în anii 1916-1917, în timpul Primului Război Mondial. Alte câteva sute de morminte datează din perioada celui de-Al Doilea Război Mondial.

După căderea regimului comunist, Cimitirul Internaţional al Eroilor de pe Valea Uzului a fost redescoperit de către autorităţile maghiare de la Budapesta, care au efectuat, împreună cu maghiarii din Sânmartin (judeţul Harghita) lucrări de reorganizare sub pretextul curăţirii şi conservării. Vechile cruci, multe deja putrezite sau dispărute, au fost înlocuite cu cruci noi de lemn. Lucrările de refacere au avut loc în 1994 şi 1998 cu ajutorul financiar al guvernului maghiar şi al fundaţiei Bethlen Gabor.

În contextul Centenarului Unirii din 1918, Primăria oraşului Dărmăneşti, judeţul Bacău, a obţinut în 2018 o finanţare de 300.000 de lei pentru reamenajarea cimitirului. Au fost puse 52 de cruci de piatră pentru soldaţi necunoscuţi şi a fost ridicată o troiţă.

Festivitatea de inaugurare a avut loc în 17 mai 2019. Proiectul de reamenajare a unui segment din cimitir în memoria soldaţilor români a provocat un scandal mediatic şi diplomatic între unguri şi români.

Maghiarii îi acuză pe români că au profanat cimitirul. Ulterior reamenajării din 17 mai, în spaţiul online au apărut fotografii şi filme care arătau cum crucile montate pe mormintele eroilor români sunt acoperite cu plastic negru, cel mai probabil de către membrii ai comunităţii maghiare.

___________

De câteva zile, prin intermediul reţelelor de socializare, dar şi pe cale oficială, autorităţile din judeţele Harghita şi Bacău, precum şi asociaţii civice din ţară au anunțat acţiuni comemorative la Cimitirul Internaţional de la Valea Uzului, cu ocazia Zilei Eroilor. 

”Am vorbit cu preşedinţii a opt asociaţii civice care şi-au exprimat intenţia de a fi prezenţi la Valea Uzului pe 6 iunie, şi, din estimările lor, vor fi peste 1.000 de persoane, dacă vremea va fi frumoasă. Asta în afară de alţi cetăţeni care vor veni să comemoreze eroii români”, a declarat Constantin Toma, primarul oraşului Dărmăneşti.

Primăria Dărmănești a organizat mai multe manifestări comemorative în oraş de Ziua Eroilor, iar de la ora 16.00 a fost programată o deplasare la Valea Uzului, pentru ca, o oră mai târziu, la cimitir să fie depuse jerbe şi coroane.   

Numai că... pentru acelaşi interval orar, preşedintele CJ Harghita, Borboly Csaba a cerut cetățenilor să formeze un ”lanț viu” în jurul cimitirului, prin intermediul unei postări pe Facebook, în limba maghiară.

”Un lanţ de viaţă pentru pacea eroilor! Nu pierdeţi pacea strămoşilor noştri! Creaţi un lanţ de viaţă în jurul cimitirului de la Valea Uzului. Ţinând mâinile unul pe altul, suntem puternici! Să ne întâlnim joi, 6 iunie, la ora 4 p.m., la cimitirul militar din Valea Uzului”, a fost mesajul preşedintelui Consiliul Judeţean Harghita, Borboly Csaba.

Evident, pornind de la aceste date, confruntările dintre români și maghiari nu aveau cum să fie evitate.

Peste 1.000 de maghiari au răspuns apelului lui Borboly, și au format un lanţ uman în faţa Cimitirului Eroilor din Valea Uzului pentru a nu permite accesul românilor.

În jurul orei 17.30, un grup de români a intrat prin spatele cimitirului şi s-a urcat pe gard. Conform Hotnews, aceştia au lovit maghiarii cu steaguri şi i-au scuipat, strigând ”Marş afară!”, ”Marş la Budapesta!”.

Grupurile de români au forţat intrarea în Cimitirul Eroilor din Valea Uzului şi au reuşit să spargă lacătul de la poarta de acces. Sub protecţia jandarmilor, membrii comunităţii maghiare s-au retras din zonă.

”Românii au rupt cordonul de ordine al jandarmilor şi au intrat în cimitir, iar maghiarii care erau în faţă s-au dat la o parte şi s-au retras. În cimitir are loc o slujbă religioasă şi se depun coroane. Jandermeria nu a folosit forţa”, a transmis Jandarmeria.

SHARE