Clujeni cu Porsche, revoltați de muncitorii din Sri Lanka: «Au spus că le-am stricat strada, că e zonă de lux»

04 Feb 2020 | scris de Anita Raicu

Ditrău nu este un caz izolat de manifestare a xenofobiei în România, asta în ciuda faptului că românii eu devenit extrem de selectivi atunci când vine vorba de muncă, preferând ajutorul social.

Clujeni cu Porsche, revoltați de muncitorii din Sri Lanka: «Au spus că le-am stricat strada, că e zonă de lux»

În selectul cartier Gruia din Cluj Napoca, locuitorii, cu mașini de lux parcate în fața vilelor impozante, s-au zburlit teribil după ce în zonă au fost cazați câțiva muncitori străini, tot din Sri Lanka, adresând autorităților o petiție prin care cer strămutarea migranților din zonă.

”Brusc au chemat Poliţia, pe urmă au făcut plângeri peste tot pe unde puteau să facă”, spune Romulus Badea, reprezentantul firmei care i-a recrutat pe muncitorii stăini.

”Strada Lăpuşului din Gruia e o stradă mică şi liniştită, cu doar câteva case. Dintre proprietari, 15 se pare că au semnat o petiţie autorităţilor prin care cer arbitrarea nemulţumirii lor, anume că într-unul dintre imobile, o fostă grădiniţă, sunt cazaţi 22 de străini cu pielea închisă la culoare, care nu se ştie ce caută aici şi cât de legal muncesc.

Nimeni însă nu-şi asumă în faţa reporterului nemulţumirile clare şi, de cele mai multe ori, nici semnarea petiţiei - relatează Actual de Cluj

”Ei sunt un pic şocaţi. E o stradă bună, pe stradă sunt maşini scumpe. Oamenii au pretenţii de la vecinii lor. Asta e cazarea lor (a celor 22 de srilankezi - N.R.) pentru că e aproape de restaurant şi sunt condiţii destul de OK. Problema principală e că sunt de culoare închisă şi vin din altă zonă.

Dar părerea mea e că vecinii o să se obişnuiască, pentru că oamenii sunt foarte OK, sunt liniştiţi, ca spirit civic sunt peste români, respectă oamenii, nu ies în curte. Le-am spus ”respectaţi-i pe vecini şi o să vă respecte şi ei”, spune pentru sursa citată un angajat al localului unde aceştia lucrează.

Sri lankezii au fost aduşi de o firmă de specialitate, al cărei director, Romulus Badea, spune pentru că ”sunt veniţi 100% legal, cu toate formele, cu permis de şedere. Au doar problema cu vecinii care brusc au chemat Poliţia, pe urmă au făcut plângeri peste tot pe unde puteau să facă. Sunt cam 20 de persoane cazate, oamenii îşi văd de treaba lor, dar numai în prima săptămână au fost reclamaţii în fiecare zi”.

Cazul Ditrău nu este un caz izolat, este doar unul care a ajuns să fie mediatizat. Lucrurile astea se întâmplă peste tot în ţară. În Bucureşti nu avem astfel de situaţii, dar s-ar putea să fie şi din cauză că noţiunea de bucureştean defineşte un grup foarte amestecat, un amalgam de oameni veniţi din toate colţurile ţării şi din multe alte ţări”, a mai spus Romulus Badea.

Compania pe care o reprezintă a adus la un hotel din Vâlcea oameni din Sri Lanka pentru curăţenie în camere şi pentru o bucătărie. O familie de români s-a întâlnit cu oamenii de la curăţenie pe hol şi a ieşit un mare scandal.

Apoi, patronii unui restaurant din centrul Clujului au angajat un număr destul de mare de oameni din aceeaşi ţară, Sri Lanka, pentru bucătărie, chelneri. I-au cazat în centrul oraşului, aproape de restaurant. Sunt câţiva oameni de pe stradă care i-au reclamat la toate autorităţile la care puteau să-i reclame: la imigrări, ITM, Pompieri etc. La un moment dat, jandarmii au venit cu duba de intervenţie. Chiar s-a făcut o petiţie la Primărie, care este semnată de 15 vecini.