
Cocalarii au cucerit și Delta Dunării și fac victime. ‘Erau aşa beţi, încât era să intre în mal!’ – video

Deşi ar trebui să aibă un set de reguli care să fie respectate cu sfinţenie la intrarea într-un sanctuar al naturii cum este Rezervaţia Biosferei Delta Dunării, turiştii români continuă să se comporte fix ca pe şoselele României, fără nicio limită a bunului simț, ca în junglă.
Daniel Petrescu, ghidul din Delta Dunării care a suferit o agresiune gravă vineri seara din partea unor turişti, se prezintă luni la Medicină Legală pentru a-şi scoate certificat medico-legal. În weekend, tulceanul a fost supus unor intervenţii medicale în urma cărora i-au fost extrase cioburi de sticlă din globul ocular.
Spre spaima ornitologilor germani pe care îi însoțea, Daniel Petrescu, ghid în Delta Dunării, a fost umplut de sânge după ce a fost lovit în ochi de un pahar din sticlă aruncat de doi bărbaţi care se plimbau pe canalele deltei cu o şalupă puternică, făcând valuri periculoase.
Poliţia a deschis dosar penal pentru lovire sau alte violenţe, deşi fapta putea avea urmări mult mai grave, chiar mortale, dacă ar fi lovit de exemplu tâmpla sau dacă cioburile ar fi nimerit carotida.
”Era a treia oară când treceau pe lângă noi în aşa viteză. Le-am făcut semn să încetinească, că ne răstoarnă cu barca. S-au enervat, ne-au făcut semne «de bine», ne-au înjurat şi au început să facă rondouri cu şalupa prin jurul nostru. Eram sigur că urmează ceva, de aceea am şi scos telefonul să-i filmez“, a relatat întâmplarea Daniel Petrescu pentru cotidianul Adevărul.
Cei doi bărbaţi circulau cu o şalupă cu număr de identificare 02327 SN, înmatriculată la Căpitănia Snagov.
Preocupaţi să se răfuiască cu cei din barca ghidului, pe care îi înjurau de mama focului, cocalarii n-au observat că barca lor se îndreaptă vertiginos spre mal, pentru că nimeni nu mai era atent la condusul ambarcaţiunii, ci la disputa iscată.
Cu capul întors total spre adversar, bărbatul care pilota şalupa (şi purta ochelari negri de soare când afară era înnorat) a pierdut de două ori controlul direcţiei, reuşind să redreseze barca în ultima clipă. ”Erau aşa beţi că era să intre cu barca în mal“, relatează ghidul.
În şalupă erau şi doi copii, care au început să ţipe atunci când pilotul a virat brusc ca să intre pe traiectoria care-l purta direct în barca plină de turişti. La trecerea în forţă pe lângă ei, al doilea bărbat, care era pasager în spatele şalupei, a aruncat un pahar din sticlă direct spre Petrescu.
Impactul puternic a făcut paharul s-a făcut ţăndări, iar cioburile au rămas înfipte în faţă. Scena i-a îngrozit pe turiștii germani pe care îi însoțea ghidul.
”Bine totuşi că m-a nimerit pe mine şi nu pe turista din spate. Cine ştie ce putea păţi”, spune ghidul.
”A fost înfricoşător. Din senin au început să strige la noi, deşi noi mergeam paşnic. Apoi au întors barca şi au aruncat paharul. Înspăimântător! O experienţă negativă din România“, s-au crucit nemţii.
Incidentul s-a produs pe canalul Eracle, de pe Dunărea veche – cum spun cunoscătorii. Barca lui Petrescu se îndrepta spre lacul Trei Iezere, aflat la nord de Maliuc. Cei doi bărbaţi din Argeş au fost găsiţi în Crişan, acolo unde parcaseră barca, la o pensiune. Ei au spus poliţiştilor că ghidul i-a ameninţat şi i-a provocat, speriindu-le copiii care n-au mai dormit noaptea. Agresorul este argeşean şi are 43 ani.
Daniel Petrescu spune că va face demersuri, împreună cu alţi iubitori ai Deltei, pentru a iniția un set de reguli care să fie respectate în rezervație, mai ales că cele de bun simț se pare că nu mai sunt comune unora dintre turiști – ”sunt reguli elementare de bun-simţ – cum ar fi să încetineşti până la oprire când te întâlneşti cu altă barcă, mai ales dacă e mai mică, ”nu să te dai în bărci“, spune ghidul.
”Am discutat cu Teodor Frolu şi cu Ivan Patzaichin să întocmim un decalog al Deltei Dunării, pe care turiştii să-l primească la intrarea în rezervaţie. Fie că-şi obţin online permisul de intrare, fie că îşi cumpără bilet de la Tulcea, fie că sunt preluaţi de un ghid sau sunt cazaţi la o pensiune, turiştii să aibă un fluturaş cu desene şi explicaţii despre ce au voie şi ce nu au voie să facă pe teritoriul rezervaţiei.
Da, este o idee foarte bună să primească şi un SMS pe telefonul mobil odată ce au intrat în rezervaţie – ca la roaming, atunci când ajungi în altă ţară. Atunci ei nu mai pot spune că n-au ştiut, pentru că oricum nu se interesează din proprie iniţiativă de regulile locului“, crede Petrescu, poate puțin naiv, încă încrezător în civilizația conaționalilor săi…