Fost securist, condamnat oficial, înmormântat cu onoruri militare la Cluj

Autor:

Un fost colonel de Securitate, condamnat definitiv de statul român pentru fapte care încalcă legislaţia drepturilor şi libertăţilor fundamentale ale omului, a fost înmormântat la Cluj cu onoruri militare.

Informația a fost dezvăluită pe Facebook de Mihai Demetriade, consilier superior la Consiliul Naţional pentru Studierea Arhivelor Securităţii – CNSAS.

Consilierul CNSAS afirmă că şefii Jandarmeriei Cluj au fost prezenţi la funeraliile colonelului Ioan D. Gocan, vineri, 6 noiembrie 2020, şi au avut grijă să fie înhumat cu onoruri militare – cu salve de arme şi cu tricolorul în vânt, întocmai ca un erou.

Mihai Demetriade a sancţionat gestul Jandarmeriei de a onora un fost ofiţer superior de Securitate întrebându-se, retoric, ”dacă nu suntem în faţa unei mari probleme legată de simbolurile statului, puse în slujba onorării unui fost lucrător al principalului organ represiv al statului totalitar”.

”Iată ce scria despre fosta opozantă anticomunistă, în 1984, cel a cărui memorie Jandarmeria Cluj o onorează astăzi:

”Având concepţii politico-filozofice străine ideologiei noastre, sub influenţa legăturilor cu cetăţenii străini menţionaţi, C.[ornea] D.[oina] a trecut şi în ultima perioadă în mod deschis la acţiuni denigratoare şi ostile regimului nostru, exercitând influenţă negativă îndeosebi asupra studenţilor şi în mediul relaţiilor sale mai apropiate.

Pentru contracararea şi anihilarea activităţilor sale negative, la propunerea noastră, cu aprobarea Comitetului Judeţean P.C.R., la 03.02.1982 a fost pusă în discuţia colectivului de muncă – de către conducerea Universităţii.

Cu această ocazie, a adoptat o atitudine de justificare şi minimizare a faptelor, iar ulterior nu a întreprins nimic pentru a-şi revizui activitatea, în luna august 1982, a scos din ţară prin fiica sa, care a fost ca turistă în România, un material deosebit de duşmănos şi denigrator la adresa realităţilor social-politice din ţara noastră, ce a fost difuzat de postul de radio «Europa Liberă»”, scrie Mihai Demetriade.

Leave a Comment