Pensia unui italian care a lucrat într-un service auto, de trei ori mai mare decât a unui aviator român

Deși trăiesc în aceeaşi Europă, au vieţi complet diferite. În timp ce în România majoritatea pensionarilor abia îşi duce traiul de pe o zi pe alta, cei din Italia se bucură de o ”la dolce vita”, cu pensii de câteva mii de euro care le acoperă lejer cheltuielile lunare.

Diferențele uriașe dintre veniturile unui pensionar italian și a unuia român sunt exemplificate de comparația făcută în cazul unui italian, ieșit la pensie după 40 de ani de muncă în vânzări și într-un service auto, cu cel al unui român care a lucrat 45 de ani ca aviato

Govi Emilio are o pensie de aproximativ 1900 de euro pe lună. La polul opus se află Constantin Exerescu, un  român în vârstă de 70 de ani, dintre care 45 i-a muncit în aviaţie. Pensia lunară nu este mai mare de 3000 de lei, venit din care abia îşi acoperă medicamentele, facturile şi mâncarea.

”Am un împrumut pe care l-am făcut pentru a renova bucătăria, îl am de un an și mai trebuie sa plătesc alți trei cu o rata de 220 de euro pe lună, cheltuielile mașinii de la benzina, pana la costuri fixe cum ar fi impozit și asigurare sunt de aproximativ 200 de euro pe lună. Sunt aproximativ 500 de euro de cheltuieli pentru alimente, carne, pește, ceea ce trebuie ca sa trăiești", spune Emilio Govi.

”Din 3.000 de lei, pe medicamente dau cam 400 de lei. În jur de 1200 de lei, chiar mai bine dacă stau să mă gândesc, se duc pe facturi. Asta pe timp de vară, iar cred că pe timp de iarnă, costurile sunt mai mari", explică, la rândul său, Constantin Exerescu, citat de observatornews.ro.

În timp ce românul a declarat că iese în oraș cu soția fără să bea nici măcar o cafea, pensionarul italian spune că ”în timpul săptămânii mergem la bar să bem o cafea, sa servim micul dejun”.