Un român a cerut concediu fără plată încă din prima zi de muncă și contestă decizia de a fi concediat

09 Noi 2019 | scris de Monica Pavelescu

Un bărbat din Timișoara a fost dat afară o zi mai târziu după ce-și începuse cariera în postul de maşinist mecanic, pe care și-o dorea probabil cât mai temeinic înfăptuită.

Un român a cerut concediu fără plată încă din prima zi de muncă și contestă decizia de a fi concediat

Cum n-a putut suporta o atât de bruscă limitare a opțiunilor de dezvoltare personală, timișoreanul i-a dat în judecată pe angajator, reclamând faptul că ar fi fost concediat abuziv după ce compania a refuzat să-i aprobe cererea de concediu fără plată pentru o perioadă de trei luni, pentru rezolvarea unor probleme personale.

În apărarea sa, societatea a arătat că bărbatul a fost angajat pentru o perioadă de trei luni, iar acesta a cerut să intre în concediu fără plată încă din prima zi de lucru, pe toată perioada celor trei luni de contract.

Pentru că în contractul individual de muncă era prevăzută o perioadă de cinci zile de probă în care, iar pe durata sau la sfârşitul perioadei de probă, contractul individual de munca poate înceta exclusiv printr-o notificare scrisa, fără preaviz, la iniţiativa oricăreia dintre părţi, fără a fi necesară motivarea acesteia, firma a decis concedierea angajatului începând cu a doua zi de lucru.

Astfel că, fix în aceeași zi în care a încheiat contractual de muncă, bărbatul a şi fost notificat că este concediat.

Atât în primă instanţă, cât şi în apel, bărbatul care a deschis proces împotriva angajatorului care l-a concediat a pierdut.

”Nu se poate considera că avem de a face cu o încetare abuzivă a contractului de muncă, câtă vreme considerentele care au fundamentat luarea deciziei de încetare a contractului de muncă le-au constituit tocmai imposibilitatea de derulare a raportului de muncă ca urmare a comportamentului reclamantului, care, tinde doar la păstrarea calităţii de angajat fără a presta activitate şi fără a-l interesa primirea unei remuneraţii”, au decis judecătorii.