Gabriela Sîia Cenușă, referent de 6 luni la Interne, explică de ce a fost decorată și de ce a vândut detergent cu pasiune

02 Dec 2020 | scris de Monica Pavelescu

Ziua Națională a fost întotdeauna un prilej de recunoaștere a unor români merituoși, și nu numai, dar cine suntem noi să judecăm...

Gabriela Sîia Cenușă, referent de 6 luni la Interne, explică de ce a fost decorată și de ce a vândut detergent cu pasiune

Gabriela Sîia Cenușă este referent la cabinetul ministrului de Interne, Marcel Vela, tipul cu geacă din perioada izolării, cel care-a pus ochii pe infractori. Ea a fost decorată de președintele Klaus Iohannis cu Ordinul și Medalia Națională pentru Merit pentru rezultatele remarcabile obținute în activitatea profesională.

Lumea, invidioasă, mai ales în mediul online, și-a pus întrebări firești cu privire la respectabilitatea meritelor care au condus la decizia decorării Gabrielei Sila Cenușă.

Gabriela Sîia Cenușă este referent la cabinetul lui Vela doar din luna mai a acestui an. Până atunci a fost consilier onorific și pe la Cultură, s-a ocupat intens de zona de beauty, de automobile și a avut și un internship de reporter de noapte la o televiziune.

Cea mai comentată declarație a referentului de la Interne a fost următoarea - ”În urmă cu șapte ani vindeam detergent într-un supermarket, dar o făceam cu pasiune, mereu mi-a plăcut să fiu alături de oameni, printre ei și să fiu de folos“.

Dar cine altcineva decât chiar Gabriela Sîia Cenușă poate explica această decizie?

Într-un stil autobiografic, într-o postare făcută pe contul său de Facebook, Gabriela Sîia Cenușă explică publicului larg motivele pentru care a primit onorurile din partea țării sale și chiar și pasiunea cu care a vândut detergent. Postare pe care ulterior a șters-o... 

Gabriela Cenușă Sîia recunoaște că nu a reușit să termine facultatea deoarece a fost obligată să muncească. Ea mai spune că nu a știut despre această medalie oferită de Klaus Iohannis până vineri, când ministrul Vela a anunțat-o. 

”Am venit în București pentru a urma Facultatea de Filosofie din cadrul Universității București. O facultate pe care nu am reușit să o termin pentru că a trebuit să muncesc – trei joburi pe zi, pentru a-mi permite viața din București. Și da, unul dintre ele era acela de a promova un brand de detergent într-un hypermarket.

Am înțeles că s-a ridicat sprânceana când am spus că am vândut cu pasiune detergent la vârsta de 19 ani. Da! Am vândut cu pasiune. Dar știți de ce?

Pentru că stăteam multe ore în picioare printre rafturi, atât de multe ore încât seara când mă lua soțul meu de la serviciu, abia îmi mai simțeam tălpile. Și de ce cu pasiune?

Pentru că speram ca cineva să aprecieze efortul meu și să pot primi un job unde măcar pauzele de masă să nu fie pe holuri, în frig și pe grabă.”, scrie aceasta pe Facebook.

În postarea de pe pagina ei de socializare, care ulterior a fost ștearsă, asistenta ministrului Vela explică și ce o recomandă pentru medalia de merit clasa a III-a.

”Pot doar să spun că nu am știut despre această medalie până vineri când domnul ministru mi-a spus felicitări.

Poate nu o merit sau poate o merit…poate așa a considerat domnia sa. Această medalie a fost una dintre cele 79 de distincții acordate astăzi la Palatul Cotroceni pentru personalul Ministerului Afacerilor Interne. Alți 31 de colegi din MAI au fost, de asemenea, avansați în grad, la propunerea ministrului afacerilor interne.

Am lucrat 6 luni într-un mediu care a reprezentat și reprezintă mai mult decât o provocare, un mediu unde m-am izbit de mult praf și mai ales de multă rezistență.

Dar în același timp am cunoscut și oameni minunați alături de care am făcut acțiuni pe care nu mi le-aș fi imaginat niciodată și pentru care nu au existat program sau ore prea târzii.

Am fost alături de Direcția Informare și Relații Publice. O direcție altfel!

Împreună cu echipa de aici și cu colega mea am încercat să conturăm acțiuni care să aducă speranța în aceste vremuri mai mult decât triste.

Campania pentru donare de plasmă, campanii de conștientizare și de promovare a colegilor din teritoriu și multe altele făcute doar intern și doar cu ideile noastre.

Pe lângă campaniile enumerate, proiectul în care am pus alături de colega mea și de întreaga direcție foarte mult suflet este Poliția Animalelor! Un proiect care ne bucură tuturor sufletul și care ne face să sperăm într-o lume mai bună!

Mi-am făcut datoria, cu pasiune și dragoste pentru țara mea, din funcția de consilier al unui ministru care a condus instituția într-una dintre cele mai dificile perioade din istoria sa postdecembristă!

Și da! Aș împărți în orice moment meritele și această distincție cu toți acei oameni curajoși care mi-au fost alături, dar și cu profesioniștii pe care i-am cunoscut aici la MAI!”, spune scrie Gabriela Cenușă.

În finalul postării sale, Gabriela Cenușă Sîia nu-l uită pe ministrul de Interne, Marcel Vela, despre care are numai cuvinte de laudă, numindu-l ”mai mult decât un mentor”.

”Iar ministrul Ion Marcel Vela este mai mult decât un mentor, este omul care crede cel mai mult în viitor și care mi-a oferit șansa de a-i fi alături.

Și dacă România s-a oprit astăzi în loc de această medalie, o fac elementul de legătură cu toți tinerii care simt că nu au nicio șansă!

Și eu am simțit de atâtea ori printre lacrimi că nu am. Ce păcat că orice realizare a unei femei duce cu gândul la faptul că a fost o femeie ușoară. Păcat.

Să credem în noi și în România de mâine! Este vremea schimbării mai mult ca oricând. Îmi doresc ca într-o bună zi, oamenii buni de aici să prindă voce și încredere în forțele proprii! Să ne iubim mai mult și să ne urâm mai puțin!

Domnule ministru,

Așa cum vă place dumneavoastră să spuneți: Nu există succes fără succesor!

La mulți ani, România! Te iubesc din toată inima! Așa să ne ajute Dumnezeu!

P.S. Pe cei din sistem îi asigur că această distincție nu putea fi primită de către un cadru din MAI sau MAPN, deoarece este doar o simplă decorație de merit pentru civili, pentru munca depusă pe timp de pandemie.”, și-a încheiat Gabriela Sîia Cenușă postarea pe care ulterior a șters-o.


CLICK - Follow us on Google News