3dots.ro

De unde venea și cum a reușit convoiul de rable cu turiști străini să se rătăcească în munții României – video

De unde venea și cum a reușit convoiul de rable cu turiști străini să se rătăcească în munții României – video

Peste o sută de mașini, chiar rable, cu turiști străini au rămas blocate, marți seara, pe drumul montan care leagă Valea Jiului de Băile Herculane.

Convoiul uriaș de mașini plecase din Germania, pe ruta Ungaria – zona de vest a României – Austria, într-o expediție rutieră desfășurată sub denumirea ”Carbage run”

”Carbage Run reprezintă o excursie rutieră de cinci zile prin Europa, în niște gunoaie vechi de mașini. Regulile sunt simple: mașinile nu valorează mai mult de 500 de euro și au cel puțin 20 de ani.

Această expediție nu este despre viteză. Distracția și aventura sunt cele mai importante ingrediente. Pe parcurs vei fi provocat cu misiuni nebunești care te vor pune în cele mai bizare situații.

Carbage Run te va duce pe cele mai pitorești și provocatoare drumuri pe care le are de oferit Europa. Vei vizita locuri de care nici măcar nu ai auzit niciodată și vei întâlni oameni de care îți vei aminti pentru tot restul vieții”, descriu evenimentul organizatorii acestuia.

Pentru a participa la expediție, participanții au plătit 400 de euro, pentru a-și înscrie mașina.

În cursul zilei de marți, convoiul ”Carbage Run” s-a rătăcit pe DN 66A, drum forestier ce poate fi confundat ușor cu DN 66, șoseaua aflată pe ruta propusă de organizatori, și a rămas blocat într-o zonă fără semnal, din Parcul Național Domogled Valea Cernei.

Drumul Național 66 A – fost forestier – care trece pe la poalele Retezatului și prin Parcul Național Domogled – Valea Cernei, a fost modernizat în anii 2000, dar doar pe sectorul din Uricani până la Câmpușel (limita județelor Hunedoara și Gorj).

De aici, traseul continuă pe alți 20 de kilometri de drum impracticabil cu autoturismele și este extrem de periculos din cauza pantelor abrupte și a prăbușirilor frecvente de stânci.

Tronsonul este, de altfel, închis circulației încă din 2018, dar cei peste 200 de participanți la ”Carbage Run” nu cunoșteau acest lucru, ori, chiar dacă au observat indicatoarele care arătau că drumul este închis, le-au ignorat, continuându-și aventura.

În momentul în care nu au mai putut înainta, participanții la expediție au cerut ajutorul salvamontiștilor.

Incidentul a fost semnalat de Salvamont România, ca fiind ”cel mai ciudat caz primit vreodată de echipele Salvamont”.

”Salvamontiștii din județele Gorj si Caraș-Severin au fost alertați cu privire la existenta unor mașini blocate pe șoseaua care trece prin Gorj, prin Valea Cernei si care leagă Câmpul lui Neag, din Hunedoara, de Băile Herculane, din Caraș Severin.

Nimic spectaculos până aici, au mai fost drumuri rupte de ploi sau înzăpezite, au mai fost mașini și oameni blocați, dar acum situația întrece orice închipuire, este vorba de 110 mașini și peste 200 de persoane”, a informat Dispeceratul național Salvamont România.

Un elicopter SMURD al Punctului de Operare Aeromedicală Caransebeș a survolat, marți, zona, după apelul primit la 112, care anunța o posibilă blocare a unui convoi format din mai multe autoturisme, în munți, pe tronsonul Câmpu lui Neag (Hunedoara) și Cerna Sat (Gorj).

Marți seara, jandarmii montani și salvamontiștii din Hunedoara, Gorj și Caraș-Severin au ajuns și ei la convoi și au sprijinit acțiunile de evacuare a mașinilor, de pe drumul închis.

”Din cauza lipsei de informații corecte și actuale, grupul organizat de mașini s-a deplasat după trakul de GPS dat de organizatori, intrând pe un drum închis circulației publice și semnalizat în acest sens.

Câteva mașini și-au spart băile de ulei, foarte multe și-au distrus tobele de eșapament, situație în care, coloana de mașini s-a oprit pe o lungime de circa 30 de kilometri, așteptând indicații de la organizatori, indicații ce nu puteau fi transmise, în lipsa semnalului telefonic.

Alături de polițiști și personalul ISU, salvamontiștii au discutat cu toți conducătorii auto și i-au îndrumat în direcțiile de retragere din zonă către județele Gorj, Caraș și Hunedoara.

Au existat și câteva mici intervenții medicale, în principal plăgi și traumatisme, rezultate din situații fără legătură cu evenimentul”, a informat Salvamont România.

Doi excursioniști au avut nevoie de ajutor medical, iar un altul a fost adus la spital, în stare de epuizare psihică.

© 2024 - 3DOTS DIGITAL MEDIA BUREAU
Powered by VA Labs