3dots.ro

Probleme! Tot mai mulți copii de școala primară poartă scutece

Probleme! Tot mai mulți copii de școala primară poartă scutece

Educatorii atrag atenția asupra faptului că în clasele primare sunt din ce în ce mai mulți copii care nu au învățat să folosească olița și au încă scutece, scrie nau.ch.

În școlile primare sunt tot mai mulți copii care încă nu pot folosi olița. De vină e faptul că scutecele le ușurează enorm viața părințiilor și societatea. Educatorii țin să tragă un semnal de alarmă asupra acestei situații.

Ce se întâmplă dacă atunci când începe școala, copilul meu poartă încă pamperși? O problemă despre care s-ar putea crede că nu ar trebui să afecteze prea mult societatea.

Dar, de fapt, sunt multe de discutat pe această temă: ”Marea Britanie se află într-o criză a olițelor”, titra media din UK în 2017.  Un an mai târziu, un director în sistemul de educație elvețian avertiza și el asupra faptului că o numărul elevilor care se confruntă cu această problemă este în creștere.

Îngrijorați, părinții fac schimb de idei pe forumuri, urmăresc ghiduri online despre metode și sfaturi despre cum își pot face copiii să renunțe la scutece.

Unele școli deja solicită, la înscriere, ca viitorii elevi să poată să treacă peste orele de curs fără să aibă nevoie de scutece.

Alte unități de învățământ atrag atenția că personalul școlii nu le va schimba scutecele copiilor, ceea ce a făcut ca unii părinții să apeleze la mica publicitate în cautarea unor persoane disponibile să facă această operațiune.

Rita Messmer, pedagog în domeniul dezvoltării psihologice a copiilor, a declarat pentru Sonntagszeitung că, în prezent, se simte copleșită de numărul anchetelor în care este implicată, din cauza faptului că numărul copiilor care poartă scutece la școală a crescut ”extrem de mult”.

Ea menționează chiar cazul unui copil de unsprezece ani pe care îl consiliază pentru că nu a învățat să meargă singur la toaletă.

”Fiecare nou-născut vine pe lume cu toate instrumentele biologice necesare pentru a-și păstra organismul curat. Un bebeluș dă semnale celor din jurul său atunci când trebuie să se ușureze: devine neliniștit, începe să plângă, face contact vizual.

După ce trece de faza asta poți pune copilul pe olita, în schimb, noi îi punem scutece, pentru că medicina ne spune că încă nu își poate face treaba singur”, declară psihologul.

Stamm îi trage la răspundere pe părinți: ”Pentru unii părinți scutecul le ușurează viața și nu mai consideră că educarea copiilor să stea pe oliță nu mai este  o problemă. Sunt și părinți care pun scutece copiilor în excursii sau în weekend, ceea ce este complet greșit”.

Cercetătoarea în științe educaționale Margrit Stamm constată această problemă are la bază și faptul că scutecele au devenit din ce în ce mai confortabile și că ar putea fi purtate ca ”niște chiloți normali”. ”prin faptul că au această comoditate, copiii sunt condiționați de purtarea scutecelor”.

 

© 2024 - 3DOTS DIGITAL MEDIA BUREAU
Powered by VA Labs