Povestea unuia din copii vânduți la cămătari, în contul datoriei părinţilor

29 Ian 2020 | scris de Anita Raicu

În aprilie 2013, G. Bela şi soţia lui locuiau în cartierul romilor din Band, o comună aflată la 10 kilometri de Târgu-Mureș. Ttrăiau de pe o zi pe alta, din vânzarea pet-urilor și din alocaţiile celor şase copii. 

Povestea unuia din copii vânduți la cămătari, în contul datoriei părinţilor

Înainte de Paşti, soţia lui Bela se afla în spital, abia născuse, iar bărbatul împrumutase de la cămătari 1.000 de lei. Ca în toate cazurile de acest gen, sub presiunea dobânzii imense -100% -  în câteva luni, cât bărbatul a amânat plata, datoria a devenit imposibil de achitat

Bako Jozsef, cămătarul de la care împrumutase banii, i-a propus să i-l dea pe băiatul de 12 ani, Fodor, ca să-i muncească o lună în schimbul banilor, iar Bela a acceptat. 

Fodor, căruia toată lumea din sat îi zicea ”Rambo”, datorită energiei și forței sale, n-a înțeles mare lucru. A fost nevoit să plece la Sâncraiu de Mureş, la 18 km depărtare de casă, încrezător și responsabilizat de vorbele pe care i le spusese tatăl lui  - că asta e singura soluţie de-a ieși din criză şi că el e ”salvarea familiei”. 

În casa familiei ”stăpânilor” săi cămătari, băiatul a fost nevoit să stea într-o cameră de la etaj, unde avea doar o sobă şi un pat.  Era pus să muncească dis de dimineaţă, de la 6:00 şi până noapte târziu, la 23:00, inclusiv sâmbăta şi duminica.

Îngrijea de animale și, de multe ori, trebuia să doarmă în câmp pentru a păzi caii, căra lemne din pădure, pământ sau îngrășământ. Adesea, cămătarul îl trimitea să fure lucernă de pe culturile altor săteni din zonă.

Acasă, mersese la şcoală, când l-a întrebat pe Bako dacă ar putea să înveţe şi în Sâncraiu, i s-a răspuns că: "dacă stăpânul nu ştie carte, ce nevoie de carte are sluga?”

La finalul lunii, atunci când ar fi trebuit să se întoarcă acasă, Bako Jozsef i-a spus că trebuie să mai rămână, pentru că părinţii lui făcuseră noi datorii. 

Fodor n-a fost lăsat să plece nici când i-a murit unul dintre fraţi şi nici la înmormântarea bunicului. Părinţii veneau să-l viziteze pe Fodor o dată la câteva luni, dar ”Jozsef nu ne lăsa să vorbim cu el decât pe limba maghiară, ca să înţeleagă şi el”, după cum avea să declare, mai târziu mama băiatului, la proces.

Cămătarii îl luaseră de acasă cu tot cu certificatul de naştere, ca pe-o proprietate asupra căruia aveau drepturi de proprietate deplină. Când a împlinit 14 ani, Bako l-a dus la Târgu Mureş şi i-a făcut buletin, de faţă fiind şi tatăl băiatului care a primit 50 de lei, bani de drum. Actul de identitate al lui Fodor a rămas, evident tot la ”proprietarul” lui, la cămătar. 

Într-o noapte din primăvara lui 2016, ”Rambo” a încercat să se salveze. S-a suit pe o bicicletă găsită în curtea lui Bako şi a plecat, nu la părinţii lui, unde știa că va fi căutat, ci mai departe, lângă Iernut, la stâna unui cioban unde el muncise cândva. 

Copilul i-a povestit ciobanului că este pus să muncească pe degeaba, că e ţinut cu forţa şi că nu poate să plece nicăieri din curtea casei. Bărbatul a anunţat poliţia şi a mers împreună cu Fodor la postul din Band. 

Poliţiştii din Band au spus că Bako depusese o plângere împotriva băiatului, acuzându-l că i-a furat bani, covoare, bijuterii, hamuri de cai şi alte bunuri. 

”Nu cred că e adevărat că băiatul a furat ceva. Noaptea, când a fugit din Sâncraiu de Mureş, a venit la mine doar cu bicicleta”, a declarat ciobanul în sala de judecată. 

Ancheta poliţiei din Band s-a oprit înainte de a începe. Fodor s-a întors la stână, iar ciobanul l-a îndemnat să-şi sune părinţii.

”Tatăl lui i-a zis că trebuie să se întoarcă în Sâncraiu, de unde a fugit. Rambo spunea că nu mai vrea acolo, că nu el s-a împrumutat şi că nu mai vrea să muncească pentru datoriile făcute de tatăl lui”, a povestit în instanță un băiat care a auzit discuţia. 

La câteva zile, băiatul s-a urcat pe bicicletă şi s-a întors la Sâncraiu.

”Mi-a spus că trebuie să plece înapoi, să lucreze pentru acel om de la care a fugit, pentru că altfel o să aibă probleme tatăl său. Zicea că, dacă el nu se va întoarce la acel om din Sâncraiu, tatăl lui va fi tăiat și bătut de acel om”, a declarat la proces ciobanul care a încercat să-l ajute pe Fodor.

”Rambo” a mai rezistat în sclavia cămătarului doar până-n toamnă. Într-o noapte, a fugit din nou. De data asta în Târgu-Mureş, unde se mutaseră părinții lui, pe care i-a înduplecat să nu-l trimită înapoi. 

”După asta, Bako Jozsef ne-a ameninţat la telefon şi ne-a zis că nu mai avem ce căuta prin Band, iar nevastă-sa ne-a spus că o să bage cuţitul în bărbatul meu”, a mărturisit mama lui Fodor judecătorilor. 

În urma lui ”Rambo”, după ce a evadat din casa cămătarilor, în camera sa a rămas un alt sclav la curtea cămătarilor, Bobi.

Bobi muncea de cinci ani pentru cămătari, de când avea 14 ani, tot din cauza faptului că părinţii lui n-au mai putut să restituie împrumuturile făcute. 

La început, învoiala a fost pentru trei luni de zile, dar, la capătul perioadei, tatăl lui Bobi s-a înţeles cu Bako să-l lase trei ani, primind în schimb, un cal și o căruță.

Nici la capătul celor trei ani băiatul n-a mai fost eliberat, pentru că, între timp, părinții luaseră alți bani cu împrumut de la Bako. Aşa că băiatul a continuat să muncească în contul cămătarilor.

În cei cinci ani de sclavie, băiatul a trăit cu doar cu mâncarea primită de la stăpâni şi s-a îmbrăcat cu hainele vechi pe care vecinii lui Bako i le dădeau, de milă. Buletinul îi fusese și lui sechestrat de cămătar, iar el nu avea voie să iasă din curte neînsoțit. 

Nu și-a vizitat niciodată familia, iar cu părinţii lui se întâlnea arareori, pe la câte un târg de animale. 

N-a încercat niciodată să fugă. ”Ştiam că nu pot pleca decât atunci când sunt plătite datoriilor făcute de părinții, Iar tata mi-a cerut să rămân și să lucrez”, le-a declarat băiatul judecătorilor. 

La doar 14 ani, Bobi simțea deja pe umerii lui responsabilitatea pentru restul familiei. Avea încă nouă fraţi, și pe încă trei dintre ei, părinţii îi trimiseseră sclavi în curtea altui cămătar, fiul lui Bako Jozsef. Practic, stăpînii de sclavi își transmiteau tradiția dominației și a supunerii minorilor din generație în generație.

Bobi avea 19 ani, când poliţia a descins în curtea cămătarului. Iar asta s-a întâmplat abia după ce ”Rambo” a avut curajul să fugă, iar informațiile din comunitate nu au mai putut fi stopate, Autoritățile, complice până atunci cu clanul de interlopi cămătari, au fost silite să reacționeze. 

Acum o lună, pe 30 decembrie 2019, abia s-a dat primul verdict în cazul celor din clan care nu și-au recunoscut vina. Sentința nu este definitivă.


CLICK - Follow us on Google News