3dots.ro

Primul copil cu părinți din Sri Lanka născut într-un județ din Transilvania

Primul copil cu părinți din Sri Lanka născut într-un județ din Transilvania

Deficitul de forță de muncă din România, recunoscut în mod oficial, a dus la o nevoie tot mai acută de a suplini necesarul cu muncitori aduși din străinătate.

În țara noastră s-au stabilit familii întregi de muncitori asiatici și, cum viața merge înainte oriunde ne-am afla pe această planetă, s-au născut și primii copii de imigranți.

Prezența muncitorilor străini a fost remarcată și în județul Alba, unde câteva sute de srilankezi, nepalezi și vietnamezi lucrează în cadrul companiilor de construcții.

Recent s-a născut și un copil din părinți srilankezi, care a fost înscris la cabinetul unui medic de familie din Alba Iulia.

”Primul bebe cu părinți din Sri Lanka, născut în Alba. Înscris bineînțeles la cabinetul meu”, a anunțat medicul de familie Mircea Lămurean (în dreapta imaginii articolului – N.R.).

În 2022, firmele românești au angajat 100.000 de lucrători străini, iar în 2023 cifra va ajunge la 140.000.

Cei mai mulți lucrători străini admiși în România anul trecut au venit din Bangladesh (29.282), Nepal (16.407), Pakistan (12.862), Sri Lanka (10.290), India (7.401), Turcia (6.642), Egipt (2.364), Maroc (2.191), Vietnam (2.139, alte cetățenii (10.422).

În primul an, salariul pentru un muncitor din Sri Lanka este în jur de 2.200 de lei pe lună, iar apoi crește la 2.600 de lei. De asemenea, mai primesc și bani de diurnă.

Chiar dacă pentru România, acest salariu este mai degrabă mic, pentru Sri Lanka este mult mai mare în raport cu veniturile de acolo. Cea mai mare parte din bani o trimit către casă, către familie.

De cele mai multe ori investesc banii într-o casă sau încep să își construiască una. Similar cu ceea ce fac românii care pleacă în țări străine la muncă. Construcția unei case de mici dimensiuni ar fi undeva la 20.000 de euro, în Sri Lanka.

Majoritatea muncitorilor străini vrea ca șederea în România să fie cât mai lungă, să muncească cât mai mult pentru a trimite bani acasă, unde speră să ajungă, în vacanță, timp de două luni pe an.

© 2024 - 3DOTS DIGITAL MEDIA BUREAU
Powered by VA Labs