3dots.ro

A încetat din viață actorul Costel Constantin. Dumnezeu să-l odihnească!

A încetat din viață actorul Costel Constantin. Dumnezeu să-l odihnească!

A încetat din viață actorul Costel Constantin, la vârsta de 81 de ani. Dumnezeu să-l odihnească!

Născut în Galaţi, în familia unui siderurgist de la uzinele Titan, Costel Constantin a ştiut că vrea să devină actor încă din copilărie, când unchiul lui, actor amator în oraşul natal, l-a lăsat să împrumute din accesoriile de recuzită.

”Câte o mustaţă, câte o perucă, aşa s-a lipit teatrul de mine“, mărturisea Costel Constantin, care, după absolvirea Institutului de teatru, a fost repartizat la Teatrul Naţional din Iaşi, unde a stat însă numai cinci ani, căci a fost descoperit de Radu Beligan, proaspătul director al Teatrului Naţional bucureştean, care l-a dorit la Capitală. Aici s-a împrietenit cu nume mari ale scenei române, care l-au ambiţionat mereu să dea tot ce are pe scenă.

”Am avut norocul, şi nu mă feresc să recunosc că despre un noroc – sau şi despre un noroc – este vorba, de a mă întâlni aici cu roluri, dar şi cu oameni de teatru de o calitate deosebită. Au fost întâlniri artistice cu atât mai importante, cu cât se situează în primii doi-trei ani după venirea la Bucureşti, deci, într-o perioadă în care formarea mea ca actor era în plină desfă­şurare, şi aceste evenimente (pentru că evenimente au fost) îmi puteau marca evoluţia. Şi cred că mi-au şi marcat-o. Au fost primii paşi pe o scenă covârşitor de importantă şi primii paşi contează totdeauna”, declara în urmă cu câțiva ani actorul.

_____________________

”Acum e perioadă când se dărâmă, dar nu totul poate fi pus la pământ pentru că ţara asta încă mai are resurse naturale, date de Dumnezeu. Se întâmplă ca în jungla braziliană. Tai din ea şi în spate creşte. Dacă vor interveni cu metode specializate, moderne, bănuiesc că vor reuşi să pună la pământ tot. S-ar putea să fie o schimbare în bine, să mai avem o rază de lumină.

S-ar putea să vină nişte oameni mai cu capul pe pământ, care iubesc mai mult pământul acesta, ţara aceasta şi au grijă ca copiii lor să-şi dorească să rămână aici. Simt că aşa e. Nu poate să se aleagă chiar praful de tot şi să fie numai cenuşă şi nisip de jur împrejurul nostru tot timpul. Cred în bine. Eu sunt un optimist. Cred că va fi bine. Copacul e prea puternic ca să nu dea lăstari care să fie imposibil de tăiat. Doar dacă se satură el şi nu mai vrea”.
Jurnalul Național, 19 octombrie 2012

_____________________

”Cred foarte mult intr-o aura pe care o are fiecare barbat sau femeie, un fel de energie care intotdeauna trebuie sa fie pozitiva, care trebuie sa transmita si in acelasi timp sa primeasca de la ceilalti. Am ajuns la inteligenta de a crede ca fericirea unui om consta in aceea sa aiba desteptaciunea de a-si propune lucruri pe care le poate realiza.”
Jurnalul Național, 19 octombrie 2012

_____________________

Jurnalista Ioana Mandache a povestit că a vorbit chiar ieri cu maestrul Costel Constantin, de ziua lui onomastică.

”Am vorbit chiar ieri cu el, când i-am urat la mulți ani de Sfântul Constantin și Elena. Eu cred că există marile iubiri, pentru că după moartea soției lui, Mihaela, în urmă cu doi ani, probabil că i-a fost foarte greu și nu a mai rezistat. Singurătatea aceasta, la un moment dat, ucide. Deși avea copii, avea nepoți, îi simțea lipsa, pentru că era o poveste de dragoste extraordinară.

Cred că sunt șocată mai ales pentru că nu avea probleme de sănătate și juca încă, avea ”Omul care a văzut moartea” la Teatrul Național, unde mergea și juca o dată sau de două ori pe lună. Dar probabil, fiind foarte discret, nu a spus cât de greu îi este.

Ieri i-am spus la mulți ani de Sfântul Constantin și Elena, și am avut o conversație de suflet. Și culmea, pe la 22:30, aseară, mi-a trimis un mesaj cu o icoană, cu Maica Domnului și cu pruncul. Am văzut-o dimineață. Deci a trimis probabil prietenilor de suflet…

Repet, nu îmi vine să cred! Din păcate ne mor marii artiști și rămânem fără marile valori”, a povestit Ioana Mandache la Antena 3 CNN.

Alexandra Săraru, fiica lui Dinu Săraru, a postat un mesaj emoționant pe Facebook după vestea morții maestrului.

”Să te odihnească Dumnezeu, prietenul nostru bun. Te-ai dus la ceruri să te întâlnești cu Mihaela și tata! S-a dus și Costel Constantin, Ștefan cel Mare din Apus de soare, poate ultimul din generația de aur a marilor actori! Sunteți acum toți, acolo, Undeva, și, poate puneți și de-o piesă de teatru. Adio, bun prieten! Și regret că aseară nu ți-am răspuns la mesaj…”, a scris Alexandra Săraru.

Costel Constantin era născut la data de 20 octombrie 1942, la Galați. A fost un mare actor român de teatru și film.

Maestrul a absolvit Institutul de Artă Teatrală și Cinematografică din București, la clasa profesor Beate Fredanov, în 1964.

© 2024 - 3DOTS DIGITAL MEDIA BUREAU
Powered by VA Labs