Craiova. Un pacient a murit în Spitalul de Urgență după ce i s-a prescris greșit un medicament, în baza unor analize fictive

Aurel Drăghici, un bărbat în vârstă de 54 de ani, a ajuns la Policlinica Spitalului de Urgență Craiova în ziua de 14 octombrie, singur, cu mașina personală.

Avea dureri de cap, iar medicii din policlinică au solicitat internarea bărbatului în secția de Cardiologie a spitalului. La ora 12,00, Aurel Drăghici a ajuns în salonul 315. Diagnosticul: ”cardiomiopatie".

”Noi eram în Germania și tata ne-a spus că merge la spital că nu se simte prea bine. Avea probleme cardiace, a și fost operat pe cord, mai fusese internat în septembrie. Tata a mers singur la spital și după patru zile l-am luat în coșciug.

L-au lăsat pe secția de cardiologie ca pe un câine. Ghinionul lui a fost că pe secția de cardiologie a găsit niște medici care s-au dovedit a nu fi oameni.

I-au spus că în weekend nu are ce medic să-l vadă, că abia luni vor vedea ce se poate face în cazul lui", spun declară două fiice ale bărbatului, hotărâte să afle ce s-a petrecut cu adevărat în acest caz.

Medicul curant de la secția de Cardiologie a stabilit diagnosticul ”insuficiență cardiacă cronică clasa III, insuficiență cardiacă severă", a efectuat câteva investigații și a prescris un set de analize.

Medicul și asistenta responsabilă de efectuarea setului de analize se contrazic. Asistenta spune că nu le-a făcut, pentru că nu existau eprubete în spital, dar cardiologul afirmă că a administrat un medicament în urma datelor obținute în urma analizelor de sânge.

”Nu am recoltat probele de sânge pentru că nu am avut eprubete, aceste eprubete fiind aduse de către medici, deoarece Spitalul Clinic Județean de Urgență Craiova nu dispunea de acestea în acea perioadă, iar medicul nu mi-a dat eprubete pentru a putea recolta probele de sânge", a declarat una dintre asistente în fața polițiștilor, după decesul bărbatului.

Fiind vineri, medicul curant nu a stat prea mult în spital. Reiese din declarația sa, dată în fața organelor de anchetă.

”În cursul zilei de 14 octombrie, am realizat că e posibil să nu fi prescris medicamentul Sintrom, am sunat la sala de tratamente și am rugat-o pe asistentă să-l treacă.

Asistenta mi-a spus că verifică rezultatul analizelor, a revenit cu telefon și mi-a spus că INR-ul avea valoarea în jur de 4, iar rezultatul analizelor dispuse de mine sunt în limite normale", a precizat Anda Ungureanu, cardiologul care s-a ocupat de cazul pacientului Aurel Drăghici.

Fiicele lui Aurel Drăghici afirmă că tatălui lor nu i-au fost efectuate analize de sânge la internare, în evaluarea cazului fiind preluate datele celor făcute în luna septembrie. 

”Tatălui nu i s-au făcut analizele la internare și au luat de bune analizele făcute în luna septembrie. Că erau trecute în calculator.

În baza a ceea ce i s-a spus, doctorița care nu era la muncă i-a prescris prin telefon o doza mare de anticoagulant. Asta s-a întâmplat.

Vreo trei zile atât i-au dat. Vineri, sâmbătă și duminică până când l-au transferat în stare de inconștiență, în Terapie Intensivă.

Și, la internare, l-au trimis să-și cumpere Furosemid. I-au dat și Furosemid. Atât. Și l-au lăsat în salon, fără să mai treacă pe la el". a declarat pentru cotidianul Adevărul Maria Drăghici, una dintre fiicele pacientului decedat.

Duminică, pe data de 16 octombrie, Aurel Drăghici se simțea din ce în ce mai rău și a sunat-o pe doctorița Ungureanu.

”În jurul orei 11,00, am fost sunată de pacientul Drăghici Aurel. Acesta mi-a spus că nu a dormit toată noaptea din cauza unei dureri sub coasta dreaptă. Am sunat la sala de tratament și am cerut să mi se trimită, prin mesaj, rezultatul analizelor dispuse de mine…

La ora 15,00, mi-au fost trimise și am observat că INR-ul avea o valoare de 7,85. Am spus imediat să nu i se mai administreze Sintrom. Analizele au fost recoltate și lucrate în ziua de 16 octombrie", a declarat medicul Anda Ungureanu.

În cursul zile de duminică, starea lui Aurel Drăghici s-a deteriorat din ce în ce mai mult chiar dacă nu i s-a mai administrat anticoagulantul. La ora 21,00 a fost transferat în Terapie Intensivă.

”Am menținut diagnosticele anterioare, dar am adăugat și intoxicație cu acenocumarol, adică supradozaj cu Sintrom, și pneumonie", a fost declarația dată de medicul ATI în fața anchetatorilor.

Deși în Terapie Intensivă, medicii i-au făcut toate investigațiile necesare și i-au schimbat tratamentul, pacientul nu a mai rezistat. Marți dimineața, bărbatul a decedat.

Conducerea Spitalului Clinic Județean de Urgență recunoaște că a aflat despre acest caz abia acum, după o lună și jumătate.

”Familia nu a făcut nicio reclamație la noi și nu am știut până acum. Am verificat deja dacă în ziua de 14 octombrie erau eprubete pe secția Cardiologie și erau.

Urmează să analizăm și noi tot ce s-a întâmplat, iar cei vinovați vor fi trași la răspundere", a declarat dr. Cristina Geormăneanu, purtător de cuvânt al Spitalului Clinic Județean de Urgență Craiova.

Aurel Drăghici a decedat pe data de 18 octombrie. A doua zi, cele două fiice au sesizat Inspectoratul de Poliție Dolj.

    3DOTS DIGITAL MEDIA BUREAU
    @ALL RIGHTS RESERVED