Isterie provocată de un zvon la Craiova: «Avem primul caz de coronavirus şi autorităţile îl ţin ascuns!»

24 Feb 2020 | scris de Anita Raicu

 Un stat slab nu mai are credibilitate în ochii cetățenilor săi, iar acest aspect lasă calea deschisă zvonurilor, manipulărilor, isteriei...

Isterie provocată de un zvon la Craiova: «Avem primul caz de coronavirus şi autorităţile îl ţin ascuns!»

Niște vorbe aruncate în vânt pe Facebook au produs haos la Craiova. Locuitorii orașului încearcă să obțină din surse cât mai apropiate de spitalul de urgență din oraș, confirmarea unor zvonuri despre existența unor cazuri de pacienți infectați cu coronavirus, pe care autoritățile ar încerca să nu le facă publice. 

La Craiova circulă tot felul de zvonuri, cum că la spital ar fi internați doi italieni infectați cu coronavirus, ba că un bărbat care s-a întors săptămâna are aceeași problemă, ba că sunt oameni care sună şi spun că se simt rău.

Cel mai penetrant zvon, aflat pe buzele tuturor și despre care autoritățile l-ar ține ascuns este cel legat de o pasageră care ar fi ajuns luni noaptea la Craiova cu o cursă din Bergamo (Italia).

"Din surse neoficiale, o cunoştinţă mi-a transmis că o femeie care s-a întors aseară cu acel avion, s-a prezentat de dimineaţă cu simptome specifice virusului şi a fost trimisă deja de la Victor Babeş spre Timişoara. Nu spun mai multe până nu va apărea oficial, dar e de rău!", a scris Adrian Lică pe grupul de pe Facebook "Eşti din Craiova dacă...".

Postarea a primit imediat sute de comentarii și s-a răspândit cu repeziciune. "Şi eu am auzit un zvon, că pe lângă aceasta femeie ar mai fi o mămică cu un Bebeluş de 6 luni... am auzit şi eu eu, mi-a spus cineva din spital.. da, aşa este, este deja la Timişoara... La ce laboratoare avem nu reuşesc nici sa identifice virusul ...", au scris mai mulţi craioveni.

Alţii comentatori au făcut, însă, apel la calm. "Bă, nu mai speriaţi lumea altă treabă nu aveţi frate decât sa veniţi cu bântuieli...Zvonuri aiurea! Nu mai minţiţi şi dezinformaţi!!!... Terminaţi cu prostiile şi ştirile false! Panica şi isteria nu ajuta la nimic".

Prefectul judeţului Dolj, Narcis Purcărescu, a confirmat că în ultimele ore au apărut tot felul de zvonuri.

"Nu este nimic adevărat. Nu există nicio femeie, pasageră a ultimului zbor venit din Italia, pe care Spitalul de Boli infecţioase Victor Babeş din Craiova s-o fi trimis la Timişoara. Cred că zvonul a apărut pentru că a existat, într-adevăr o femeie care s-a prezentat în această dimineaţă (marţi, 24 februarie, n.r.) la Urgenţa Spitalului cu temperatură, a fost trimisă la Spitalul de Boli Infecţioase, a fost liniştită, i s-a prescris o reţetă şi a fost trimisă acasă. Nu avem niciun italian internat, suspect, nu avem nici cea mai mică suspiciune. Aceste zvonuri trebuie să înceteze. Nu trebuie să intrăm în panică", a declarat Narcis Purcărescu.


CLICK - Follow us on Google News