3dots.ro

O clientă a unei bănci, după  ani în care a plătit rate, a aflat că nu rambursase decât 1 leu din banii împrumutați

O clientă a unei bănci, după  ani în care a plătit rate, a aflat că nu rambursase decât 1 leu din banii împrumutați

După ce timp de patru ani a plătit rate la bancă, o femeie din Iași a descoperit că din creditul pe care îl contractase nu achitase decât 1,3 lei. 

Femeia împrumutase 5.000 de lei, iar în 2021, când împotriva ei au început procedurile de executare silită, datoria către bancă se ridica la 4.998,70 lei.

Lenuţa B. a luat în 2006 un credit pe 10 ani de la Banca Comercială Română. A achitat rate timp de patru ani. În iunie 2011, banca a cesionat creanţa către altă bancă, dar a fost cedată succesiv, până a ajuns la un recuperator, Invest Capital Ltd.

În octombrie 2021, după ce timp de 10 ani nu se întâmplase nimic, recuperatorul a apelat la un executor judecătoresc pentru executare silită.

În februarie 2022, femeia s-a adresat instanţei, invocând faptul că dreptul de acţiune al recuperatorului se stinsese de mult.

Conform legii, termenul general de prescripţie a unei datorii este de trei ani, iar în cazul unui credit bancar, acesta se aplică pentru fiecare rată în parte.

Pentru Lenuţa B. totuşi, nu această regulă nu putea fi aplicată, întrucât cesionarea creanţei atrage automat declararea scadenţei anticipate a creditului, scrie ziaruldeiasi.ro.

Prin urmare, termenul de prescripţie începea să fie calculat din iunie 2011, când BCR cedase creanţa către altă unitate bancară.

”Excepţia prescripţiei dreptului de a cere executarea silită apare ca întemeiată prin împlinirea termenului de 3 ani care a început să curgă cel mai târziu la data de 29.06.2011 – la care a operat prima cesiune de creanţă – şi care apare ca împlinit, în condiţiile în care intimata nu a făcut dovada incidenţei vreunui caz de întrerupere sau suspendare a termenului”, au apreciat magistraţii Judecătoriei.

Aceştia au constatat că la momentul formulării cererii de executare silită, dreptul Invest Capital Ltd era deja prescris şi au dispus anularea executării silite. Pronunţată în ajunul Anului Nou, sentinţa poate fi totuși atacată cu apel. 

© 2024 - 3DOTS DIGITAL MEDIA BUREAU
Powered by VA Labs