Cristi Danileț: ”«Ion» al lui Rebreanu, o operă plină de încălcări ale legii”
Revenit în funcția de judecător, Cristi Danileț oferă lumii o perspectivă destul de ciudată asupra romanului Ion al lui Liviu Rebreanu, caracterizându-l drept ”o operă literară plină de încălcări ale legii”…
Romanul ”Ion” al lui Liviu Rebreanu, a fost preferat de mulți absolvenți pentru tratarea subiectului trei la proba de Limba și Literatura Română din cadrul examenului de Bacalaureat din acest an.
”Toți erau cu telefoanele în mână și majoritatea povesteau afară cum și-au ales la subiectul trei opera ”Ion”.
Am zâmbit: de câțiva ani tinerii aceia lucrează online, folosesc A.I., urmăresc nave cosmice care aterizează în direct sau miliardari care fac implozie în adâncuri, văd războaie la TV, cumpăra cryptomonede de pe net, iar ei au avut de scris la Bac despre Ion care acum 100 de ani o iubea pe Florica, dar o ia de soție pe Ana pentru pământ, după care Ana se sinucide, iar Ion e omorât de soțul înșelat al Floricăi”, scrie pe site-ul său Cristi Danileț.
Cristi Dănileț demonstrează că a studiat temeinic, în urmă cu trei decenii, aceeași operă, dar, deasupra trăirilor născute de această experiență, a simțit nevoia să o abordeze și din punct de vedere juridic:
1. La începutul și la finalul romanului, sătenii joacă o horă în curtea casei ce aparține tatălui Floricăi – Azi, un astfel de eveniment nu poate să tulbure liniștea publică, indiferent la ce ore se desfășoară;
2. La acea horă, Ion dansează cu Ana, cu care se întâlnește apoi într-un loc ferit. E văzut de fratele de cruce al lui George – Azi, Codul civil ne învață că nu mai există frați de cruce, ci că frații sunt de sânge sau vitregi, numiți cosanguini (același tată) sau couterini (aceeași mamă);
3. Ana era promisă lui George, iar tatăl ei nu îl dorește ca ginere pe Ion – Azi, Constituția și Codul civil ne învață că pentru căsătorie e nevoie doar de consimțământul celor doi miri ajunși la vârsta nubilă, care în România este 18 ani. Părinții nu mai au niciun cuvânt de spus, pețitul e doar o tradiție învechită;
4. Tatăl Anei află de întâlnirea cu Ana și îl umilește pe Ion in văzul/auzul tuturor numindu-l „sărăntoc” – Azi, o astfel de faptă este insultă și constituie un delict civil: Ion ar putea obține daune morale pentru umilința la care a fost supus;
5. Ion merge la crâșmă unde îl întâlnește pe George și îl bate – Azi, dacă George ar depune plângere în termen de trei luni de la comiterea faptei, lui Ion i s-ar face dosar penal pentru infracțiunea de lovire sau alte violențe.
Dacă sătenii din crâșmă s-au speriat și au fugit care încotro, Ion ar fi acuzat și de infracțiunea de tulburarea ordinii și liniștii publice și ar fi urmărit penal din oficiu, de către poliție.
6. Ion o iubește pe Florica și e văzut de Ana când se văd – Azi, dacă Ana ar face o fotografie sau i-ar filma pe cei doi amorezi aflați într-un spațiu privat ori ar capta aceste imagini intime din orice spațiu și le-ar distribui, ar fi vinovată de infracțiunea de violarea vieții private.
7. Ion ocupă o parte din terenul vecinului, Simion, care îl dă in judecată – Și azi o astfel de faptă este sancționată: dacă e cu violență, este infracțiune și se numește tulburare de posesie și nu se merge direct la tribunal, ci plângerea se depune în termen de trei luni la poliție sau procuror. Dacă e fără violență se depune cerere de chemare în judecată la instanță și procesul e unul civil, așa că trebuie plătită taxă de timbru.
7. Ca să facă față judecății, Ion primește sfaturi juridice de la învățător – Azi, dacă învățătorul ar fi prins că face clandestin munca unui avocat, ar fi urmărit penal pentru infracțiunea de exercitarea fără drept a unei profesorii sau activități.
8. Ion se împacă cu Simion, dar totuși face închisoare două săptămâni. Înseamnă că procesul a fost unul penal, nu civil – Ei bine, azi, dacă cei doi s-ar împăca, cauza s-ar închide, acuzatul nu ar mai fi sancționat.
9. Ana rămâne însărcinată cu Ion – azi, Ion ar avea probleme penale dacă Ana a fost de acord să întrețină relații sexuale și totuși nu avea împlinită vârsta de 16 ani. Ar scăpa, însă, dacă diferența de vârstă dintre el și Ana e mai mică de trei ani. Din păcate.
10. Tatăl Anei o bate de vrei trei ori, că a rămas însărcinată cu Ion și, pe deasupra, acesta se face că nu o vrea de nevastă – Azi, violența domestică este interzisă prin lege, iar pentru lovirea membrilor familiei se deschide dosar penal și pedeapsa e cu o pătrime mai mare decât în cazul violenței asupra unui străin. Iar pentru forma repetată se mai primește un spor la pedeapsă de până la 3 ani închisoare.
11. În cele din urmă se ține nunta – Azi, cununia religioasă este facultativă și ea poate avea loc numai dacă în prealabil cei doi au fost pe la Primărie, unde în fața a doi martori ei au fost căsătoriți de ofițerul de stare civilă. Zestrea nu e obligatorie pentru a avea loc căsătoria;
13. Tatăl Anei îi spune după nuntă lui Ion că nu îi mai dă toate pământurile cum promisese, ci numai cinci loturi – Azi, asta ar fi o nerespectare a unui contract civil.
14. Ion o trimite pe Ana la tatăl ei să îi ceară toate pământurile, dar ea vine bătută. Gândindu-se că tata și fiica s-au înțeles să îl înșele, o mai bate și el – Azi, Ana ar intra într-o formă de protecție a victimelor și cei doi agresori s-ar întâlni forțat în arestul poliției;
15. Se naște copilul – Azi, copilul nu mai e considerat doar al tatălui, ci părinții au drepturi și responsabilități egale. Nu mai este obligatoriu ca nou-născutul să ia numele tatălui;
16. Tatăl Anei pune toate terenurile pe numele Anei și al lui Ion – Azi, un astfel de act se numește donație și se încheie obligatoriu la notar. Dacă nu este dat în mod expres unui singur soț, atunci bunul astfel dobândit este comun;
17. Ana se spânzură – Azi, cel care găsește o persoană decedată, este obligată să anunțe autoritățile, altfel poate fi urmărită penal pentru infracțiunea de nedenunțare. De asemenea, DGASPC ar porni o anchetă cu privire la condițiile de creștere ale copilului;
18. Copilul moare – azi, s-ar porni o cercetare penală pentru ucidere din culpă;
19. Tatăl Anei vrea înapoi terenurile – nici atunci, nici azi asta nu se poate. Donația este irevocabilă;
20. Ion se duce la Florica în lipsa soțului ei, George – până în 2006 o astfel de faptă ar fi fost adulter și se pedepsea penal. Atunci s-a dezincriminat și a rămas doar motiv de divorț;
21. George află și îl omoară pe Ion cu o sapă – Azi, acesta ar fi un omor cu premeditare. Sapa ar fi corp delict și urmele de pe ea ar fi expertizate de criminaliști.
22. Se află că Florica este însărcinată și lumea bănuiește că Ion ar fi tatăl – Azi, se consideră că un copil are ca tată pe soțul mamei.
Evident, judecătorul Cristi Dănileț vede în romanul ce descrie societatea rurală românească din urmă cu un secol, o expresie a familie tradiționale…
”În familia tradițională perfect ilustrată în romanul ”Ion”, destinul femeii este tipic: ea reprezintă două brațe de lucru, o zestre și este o producătoare de copii.
În familia modernă, soții sunt egali în drepturi. Mă bucur că am depășit mentalitatea asta arhaică ilustrată de romane realiste precum cel al lui Liviu Rebreanu.
Sper ca niciodată să nu mai trăim asemenea vremuri. Iar legea care sancționează faptele enumerate mai sus este o garanție de protecție a acestor drepturi”, concluzionează judecătorul Cristi Danileț.