3dots.ro

Cristi Puiu: Nu cred povestea viitorului luminos promis de progresiști pentru că am mai trăit-o o dată sub comunism

Cristi Puiu: Nu cred povestea viitorului luminos promis de progresiști pentru că am mai trăit-o o dată sub comunism
Din articol:

În cadrul emisiunii ”Dialogurile lui Cristoiu”, la Aleph News, regizorul Cristi Puiu și-a expus ideile despre noile teorii progresiste, care stau la baza unei noi ordini mondiale.

”Avem de a face cu un război difuz. Mă refer la războiul ideologic. Pe măsură ce evenimentele se înlănțuie de-a lungul istoriei mari, impresia pe care o avem este că am traversat perioade de pace, dar eu cred că au fost doar niște pauze, d-astea, așa cum luați dvs. în emisiune… dar cu adevărat conflictul ăsta există de când lumea și pământul, conflictul ăsta între bine și rău…

Avem tendința să credem că suntem de partea bună a istoriei, dar cred că este doar o impresie. Avem tendința de-a vedea paiul din ochiul altuia, dar nu judecăm bârna din al nostru, îi judecăm pe toți…

Pentru mine familia este reprezentată de mamă, tată și copil.  M-am gândit la asta și am resimțit un atac la adresa familiei.

E o speculația de-a mea… Povestea a fost pusă pe seama progresului și deschiderii către viitorul ”luminos”. Nu cred povestea asta pentru că am mai trăit-o o dată sub comunism și nu cred că atunci când se bagă omul cu mintea lui în chestiuni care țin de misterul ființei va reuși să pună pe tavă o lume mai frumoasă. 

Nu s-a întâmplat niciodată, de fiecare dată sloganul ăsta a însoțit crima și regimurile dictatoriale, totalitarismul.

Ce cred eu despre povestea cu familia și de ce se află familia în miezul țintei cred că are legătură cu dezintegrarea vechii lumi, a ceea ce, în fine, progresiștii socotesc ca fiind o lume consumată, ajunsă la capătul puterilor.   

Și atunci, bineînțeles, trebuie să înceapă de jos. O reconfigurăm Cum? În momentul în care dezarticulezi familia, în momentul în care faci recurs la discordie și semeni discordie peste tot, pentru că nu e legat numai de familie, este legat și de discursul ăsta de gen, rasă, de tot ce avem în jurul nostru…

Cred că se urmărește, mărturisit sau nu, dezintegrarea societății, atomizarea ei. Și atunci indivizii vor fi așa ca niște frunze în vânt, foarte ușor de controlat de către puterea instalată. Pentru că altfel devine mai complicat, ca-n ceata lui Pițigoi, dai într-unul, țipă doi sau dai în mine, dai în tine, dai în fabrici și uzine…

Familia o să se apere, unul singur, individul, cum se apără el? Solidarizându-se. Da, dar pe noi ne încurcă, chestia asta. Izolarea omului în fața computerului conduce și ea la această dezintegrare…”

Vor fi românii o insulă în marea progresismului sau sunt permeabili la noua ideologie…

”Când a început pandemia, la un moment dat pe un post franțuzesc, am dat de formula asta a lui Jaques Attali, fost consilier a lui Mitterand, care spune că cine nu se va pregăti pentru ce-i mai rău riscă să-l trăiască. Și asta m-a pus foarte tare pe gânduri, pentru că nu o zicea un nene din Cișmigiu…

Așa că nu pot să fac altceva decât să-i îndemn pe semenii mei, pe conaționali, să se ducă să cumpere cărticica asta – ”Scurtă istorie a viitorului”, de Jaques Attali – și să se gândească de două ori înainte de-a lua o decizie. Adică să se gândească mai serios la ceea ce înseamnă viitorul luminos promis de progresiști”, a spus regizorul Cristi Puiu la emisiunea lui Ion Cristoiu de la Aleph News.

© 2024 - 3DOTS DIGITAL MEDIA BUREAU
Powered by VA Labs