”Lupta mea cu Tesla”:  românca al cărei nume este gravat pe mașinile companiei lui Musk, bolnavă de cancer, își mai dorește doar să primească scuze

”Lupta mea cu Tesla”:  românca al cărei nume este gravat pe mașinile companiei lui Musk, bolnavă de cancer, își mai dorește doar să primească scuze

Contribuția româncei Cristina Bălan la crearea Tesla Model S a fost atât de apreciată de producătorul american încât inițialele numelui său au fost gravate pe bateriile instalate pe prima serie de vehicule.

Și totuși, după ce a avertizat în legătură cu unele probleme privind siguranța în circulație a mașinii, ea a fost concediată. De zece ani se luptă în justiție cu Elon Musk și compania lui și, bolnavă de cancer, spune că își mai dorește un singur lucru înainte să moară: să primească scuze, scrie BBC News.

”Vreau să-mi reabilitez numele. Mi-aș dori ca Elon Musk să aibă decența să-și ceară scuze”

”Niciun alt interviu despre un gigant tehnologic nu m-a făcut să plâng, dar. spre sfârșitul conversației, atunci când fostul inginer Tesla Cristina Bălan își îndepărtează peruca și îmi spune în lacrimi că tocmai a terminat tratamentul pentru cancerul de sân – și că acum luptă, ca mamă singură, atât pentru viața, cât și pentru reputația ei, este imposibil să nu-i simți emoția”, mărturisește Zoe Kleinman, autoarea articolului publicat de BBC.

”Vreau să-mi reabilitez numele. Mi-aș dori ca Elon Musk să aibă decența să-și ceară scuze”, este mesajul Cristinei Bălan către șeful companiei Tesla.

Probleme după ce a constatat un potențial pericol în siguranța în circulație

Până în 2014, inginerul român a a fost o stea în devenire în cadrul companiei producătoare de mașini electrice din SUA. Ca o recunoaștere a meritelor sale și a contribuției avute la crearea mașinii Tesla, inițialele sale au fost gravate pe suprafața bateriilor primelor mașini Tesla Model S timpurii.

Cristina Bălan își amintește că a vorbit o dată cu Elon Musk, la prânz, la coada de la cantina personalului, și i-a mărturisit că se simte fericită pentru că își trăia visul, după ce a crescut în România, fiind însuflețită de o pasiune mistuitoare pentru mașini.

În acel an, după ce și-a exprimat public îngrijorarea cu privire la un element de siguranță în procesul de frânare la vehiculele Tesla, în, ea a fost concediată.

”Totul a început să meargă prost când mi-am dat seama că ascundeau unele probleme critice legate de siguranța în circulație”, susține ea.

Inginerul român și-a manifestat îngrijorarea după ce a descoperit un defect de design simplu, dar cu potențial letal: covorșele de podea se îndoiau sub unele pedale.

”Dacă nu poți apăsa frâna, altcineva, din afara unei Tesla, poate fi rănit. Trebuiau doar să spună: ”Ne dăm seama că acele covorașe sunt proaste – să le scoatem din mașini!”. Dar managerii au respins preocupările ei și au devenit ostili, susține Cristina Bălan.

Românca i-a trimis un email lui Elon Musk, care îi încuraja pe angajați să discute cu el orice probleme care ar putea afecta reputația Tesla.

”I-am trimis două email-urI. I-am trimis unul înainte să plec de la Tesla, spunându-i că suntem cu toții amenințați. Mă gândeam că încă vrea să facă ceea ce este corect pentru Tesla”. Dar speranțele ei s-au spulberat, iar Tesla a concediat-o.

De zece ani încearcă să se reabiliteze

A câștigat un prim proces împotriva Tesla, instanța hotărând că a fost concediată abuziv. Ulterior, compania americană a dat publicității un comunicat în care susținea că românca a folosit timpul și resursele companiei pentru un proiect personal, o acțiune pe care a definit-o drept o formă de delapidare – o infracțiune gravă în SUA.

Cristina Bălan neagă cu fermitate acuzațiile, iar Tesla nu a oferit niciodată detalii despre presupusul proiect, nici româncei, nici în spațiul public. De asemenea, compania americană nu a oferit un răspuns la o solicitare a BBC News, care a cerut informații despre acest proiect personal al Cristinei Bălan.

Cristina Bălan acuză Tesla de defăimare și, în remisie după un cancer la sân, spune că cea mai mare îngrijorare a sa este că s-ar putea să nu mai aibă suficient timp pentru a trăi victoria pe care urmează să o obțină în instanță.

Cristina Bălan mărturisește că îndârjirea luptei sale împotriva Tesla e motivată de dorința de a-și demonstra nevinovăția în fața fiului ei.

”Sunt eroina lui. Sunt mama care face avioane și mașini și nu vrea ca el să crească crezând că mama lui a fost o hoață”, spune Cristina Bălan.

Cazul româncei Cristina Bălan va fi audiat în cele din urmă de Curtea de Apel din California – dar nu a fost stabilită încă o dată.

Cristina Bălan spune că este singura ei șansă de reabilitare profesională.

”Nu vreau să renunț la cariera mea și știu că, dacă nu câștig acest proces, nu mai contează cât de bună sunt. Toată lumea va lua în considerare ce spune Tesla despre mine și așa dispare toată cariera mea. Nu vreau asta!”.

Problemele avertizorilor de integritate

Avocatul american Gordon Schnell, de la firma Constantine Cannon, afirmă că un număr tot mai mare de lucrători din sectorul tehnologiei devin avertizori de integritate. Miza este una mare deoarece produsele tehnologice au ”un impact atât de larg asupra lumii. Ne atinge cu adevărat toată viața”, spune avocatul.

Potrivit lui Schnell, specializat în reprezentarea avertizorilor de integritate, este esențial să exploreze toate opțiunile posibile înainte de a face publice orice reclamații.

”Există atât de multe canale protejate, în atât de multe industrii diferite, pe care un denunțător le poate urma, unde poate trimite preocupări confidențiale agențiilor guvernamentale adecvate care sunt cele mai potrivite, pentru a aborda aceste preocupări”, explică el.

Urmăriți-ne pe Google News - 3DOTS Stories

Jerry Seinfeld: Comedia a dispărut din cauza corectitudinii politice, pentru că unii sunt prea îngrijorați că îi ofensează pe alții

Jerry Seinfeld afirmă, într-un interviu acordat The New Yorker, că procesul creativ în ceea ce privește comedia a fost stricat de ”corectitudinea politică”. ”Oamenii au

O femeie în vârstă de 101 ani este confundată cu un bebeluș de fiecare dată când zboară cu avionul

Însoțitorii de zbor ai unei curse American Airlines de la Chicago în Michigan au fost surprinși să constate că locul pe care se așteptau să

O fetiță de 4 ani și bunica ei au murit după ce ar fi mâncat macrou congelat de la magazinul dintr-un sat din Călărași

O fetiță de 4 ani și bunica ei, dintr-o localitate din județul Călărași, au murit după ce ar fi mâncat macrou congelat cumpărat de la

Un bărbat bolnav de cancer a câștigat marele premiu la loto, în valoare de 1,3 miliarde de dolari

Un american care se luptă cu cancerul de opt ani a câștigat premiul cel mare la loterie, în valoare de 1,3 miliarde de dolari, al

Fiul unei românce din Italia va fi decorat de președintele Italiei, după ce a salvat viața unei femei

Într-o avalanșă de știri negative despre conaționalii noștri stabiliți în străinătate, din Italia, agenția de presă ANSA relatează despre faptul că un adolescent cu origini