CTP, despre criza SUA-Iran: O afacere din care câștigă ambele părți. Vor mai fi «hârjoneli», dar nu începe Al Treilea Război Mondial

08 Ian 2020 | scris de Anita Raicu

Cristian Tudor Popescu a apreciat, în cadrul unei intervenții telefonice la Digi 24, că actuala criză SUA-Iran este, de fapt, ”un joint venture” între Donald Trump și regimul de la Teheran, din care ambele părți au de câștigat la capitolul imagine printre cetățenii statelor lor.

CTP, despre criza SUA-Iran: O afacere din care câștigă ambele părți. Vor mai fi «hârjoneli», dar nu începe Al Treilea Război Mondial

”Ce vedem acum este ceea ce se numește în afaceri o «joint venture», o afacere în comun a două părți din care câștigă ambele.

Donald Trump dorește, în felul acesta, să dea impresia de om forte, de hotărâre, care să contrabalanseze faptul că este pus în procedură de suspendare în Congresul american. Soleimani era și acum un an, și acum doi ani, și acum trei ani, același ucigaș internațional care a contribuit la moartea multor civili nevinovați. Putea să fie omorât cu multă vreme în urmă. A fost omorât acum, pentru că are acest interes de imagine Donald Trump”, a spus Cristian Tudor Popescu.. 

În plus, consideră CTP, Trump dorește ”să distrugă până la capăt” construcția de securitate a lui Barack Obama în relația SUA-Iran, iar interesul său e unul electoral, în condițiile în care, cel mai probabil, Trump se va bate, la alegerile prezidențiale din acest an, cu Joe Biden, fostul vicepreșdinte SUA din timpul administrației Barack Obama. Obama.

”De partea cealaltă, cu un cinism egal - de aceea e posibilă acest joint-venture între Tump, ayatolahi și sângeroasele gărzi revoluționare de la Teheran - regimul de la Teheran îi mulțumește, de fapt, în sinea sa, lui Donald Trump. Cea mai mare problemă a regimului de la Teheran este opoziția din ce în ce mai puternică din poporul iranian la această dictatură sinistră a teocrației de la Teheran.

Atâta vreme cât le-a dat Trump martirul în jurul căruia să se alinieze regimul teocratic și să se mobilizeze masele  naționalist-islamiste, sprijinitoare ale regimului, totul merge cum spune Trump, după ce Teheranul a trimis rachete asupra bazelor SUA din Irak: totul e bine. Și așa este. Totul e bine. Și pentru el și pentru dictatura din Iran”, a declarat C.T. Popescu.

CTP a comentat și discursul lui Donald Trump, rostit în fața națiunii, ca reacție la recentele atacuri cu rachete ale Iranului, considerându-l doar ”un frumos episod de campanie electorală”.

”E un discurs de campanie electorală ca la carte al domnului Trump. I-au murit lăudătorii, se laudă singur, ce a făcut, ce a dres, ce a restructurat, cât de mare este el.

Pe scurt, domnul Trump consideră că schimburile lui prietenești cu Kim Jon Un, cu care a încercat să își alimenteze poziția de om forte,în care Kim Jong Un era «Rachetistul» («Rocketman»), iar liderul nord-coreean îl făcea pe Trump «Marele Ramolit», s-au fumat la americani, prin urmare Trump a găsit un partener nou de astfel de coțcărie”, a apreciat C.T. Popescu.

CTP crede că în tot discursul lui Trump există un singur element care poate face regimul de la Teheran să se teamă: înăsprirea sancțiunilor economice aplicate Iranului.

”Dacă reușesc să îi convingă americanii și pe europeni să izoleze Iranul, liderii religioși au o mare problemă cu populația iraniană, care e cu nervii întinși din pricina nivelului de trai tot mai rău”, a spus CTP.

CTP consideră că se vor mai produce ”hârjoneli” între SUA și Iran, ”care s-ar putea solda, în continuare, cu morți, dar nu începe Al Treilea Război Mondial”.