CTP, detalii despre accidentul jurnalistului Dumitru Tinu, de acum 19 ani: Știți cum a fost? Ca în cazul avionului de la Balotești. Urmele nu erau de frână

Pe 1 ianuarie 2003, media din România anunța o veste tragică: decesul jurnalistului Dumitru Tinu, în urma unui grav accident rutier. Tragedia s-a petrecut pe DN 1, în apropierea localității Românești, din județul Prahova. 

Ce se cunoaște? Că Dumitru Tinu a sărbătorit împreună cu familia, iar dimineața a plecat, la volanul mașinii personale, spre Breaza, unde ar fi vrut să schieze.

Cu un sfert de oră înainte de 10, mașina jurnalistului, un Volvo S40, a intrat în derapaj, părăsind sensul de mers și, după ce a rulat circa 15-20 de metri pe banda opusă, s-a răsturnat într-un șanț adânc, de pe marginea șoselei. 

Raportul medico-legal efectuat după ce jurnalistul a fost exhumat a arătat că moartea lui Dumitru Tinu ”a fost violentă”, decesul jurnalistului în vârstă de 62 de ani survenind în urma mai multor traumatisme cranio-cerebrale grave. 

Pe corpul ziaristului au fost găsite noi leziuni care, împreună, sunt dificil de explicat în varianta unui accident rutier: o fractură a mandibulei, mai multe coaste rupte, dinți lipsă și o lovitura la nivelul șoldului drept, care sunt improprii unui accident rutier survenit la o viteza de 30 km/oră.

Jurnalistul Cristian Tudor a explicat, în primăvara anului trecut, la emisiunea ”Prietenii lui Ovidiu", de pe gsp.ro, cum s-au derulat evenimentele în urmă cu 19 ani. 

”2003, chiar în ziua de 1 ianuarie. Dimineața, după Revelion. Mi-amintesc și acum telefonul pe care l-am primit în aceea dimineață. Și faptul că n-am reușit să asimilez această știre.

Pentru că indiferent ce ni se întâmplă nouă, gazetarilor, indiferent cât de dureros, cât de neașteptat, cât de crud, e o știre.

Așa trebuie să gândești, nu? Ca gazetar… Și despre tine, și despre alții ajungi să gândești în știri. N-am reușit vreme de un sfert de oră, douăzeci de minute să integrez știrea asta. Nu reușeam… După care mi-am făcut meseria”, a spus CTP.

CTP a plecat instant din București la locul accidentului.

”Totul s-a întâmplat în jurul unei păduri. Am fost acolo cu colegii de la Adevărul pe la 11.30. Am văzut, îmi amintesc, dârele, urmele lăsate de cauciucuri. M-am uitat cum a părăsit poziția de pe culoarul apropiat de axul șoselei, a părăsit poziția de pe culoar, a trecut pe contrasens, a traversat contrasensul și a ajuns într-un șanț. Se vedea când a făcut asta, dar urmele nu erau de frână! Deci, mașina s-a dus fără niciun fel de intevenție din interiorul cabinei”, povestește gazetarul.

”Legiștii au spus că decesul a survenit în urma loviturilor primite în cabină. El avea niște probleme, i-au găsit niște probleme la inimă. I-au găsit, de asemenea, și circulația cerebrală și așa mai departe. Avea mult mai multe probleme de sănătate decât știam eu. Nu discutam astfel de probleme cu dânsul.

”Asta mi-a rămas în cap, traiectoria aceea. Știți cum a fost? Ca în cazul avionului de la Balotești. Când a căzut avionul la Balotești, cursa de Bruxelles, cu cei 60 de oameni care au murit.

Am văzut după aceea o animație făcută de niște meseriași, iar avionul nu a înregistrat nicio mișcare de redresare. Cutia neagră… Când a plecat în vrie s-a dus ca și cum în interiorul cabinei nu mai era nimeni”, a mai declarat CTP.

Întrebat de Ovidiu Ioanițoaia de toate speculațiile ulterioare, legate de faptul accidentul a fost de fapt o înscenare, CTP a comentat: ”Ce pot să vă spun?! E mult senzațional, n-aveau cum să nu apară astfel de fake news-uri, în ultimă instanță”.

”Dumitru Tinu știa foarte bine să facă un ziar. Foarte bine! Știa cum se face un ziar. Și lucrurile astea le învățase pentru că a fost la Scânteia, a fost în străinătate mult timp, a lucrat la Externe și a văzut ce înseamnă Le Monde, a văzut ce înseamnă Allgemeine Zeitung. A luat contract cu presa de calitate din Occident și știa foarte bine cum arată. Și ținea la acest nivel de calitate”, a mai spus CTP despre fostul său coleg.