CTP, despre relaxarea restricțiilor: O să fie ca în bancul cu evreul şi capra, vom afla ce e fericirea

01 Mai 2020 | scris de Monica Pavelescu

După vor fi eliminate unele restricții în dat de 15 mai, o să apreciem mai mult ce aveam înainte de pandemie, este de părere

CTP, despre relaxarea restricțiilor: O să fie ca în bancul cu evreul şi capra, vom afla ce e fericirea

Cristian Tudor Popescu este de părere că din momentul relaxării restricțiilor, preconizat a se întâmpla din 15 mai, vom aprecia mai mult perioada de dinaintea pandemiei.

”Hai să vă spun, mai degrabă, ce-o să fie pe 15 mai. Că nu își asumă, văd, domnii politicieni, nu își asumă să o spună de-a dreptul.

Pe 15 mai o să fie ca în bancul cu evreul și capra:

”Un evreu sărac se duce la rabin și îi spune «Rabi, eu nu mai pot. N-am de niciunele, am o casă prăpădită, o colibă mică, copii mulți, sunt sărac, vai de capul meu. Ce să fac, Rabi? Viața pentru mine nu mai are niciun rost. E groaznic!».

Rabinul zice «Dom’le, bagă găinile în casă». Avea câteva găini. Mai stă puțin se duce iar, tot așa. «Sunt disperat, nu mai pot. Bagă și câinele!».

În urma vizitelor repetate la rabin ca să se plângă îi spune să bage și două pisici și capra. Tot în casă. După toate astea, vine evreul la rabin finalmente: «Eu mă duc să mă sinucid. Nu mai pot. E înspăimântător».

La care rabinul spune «Du-te și scoate capra și vei afla ce înseamnă fericirea».

Aceasta este metoda retroactiv-graduală cu care se vor relaxa restricțiile de 1 mai: o să se scoată capra și o să vedem ce fericiți suntem fără capră. Iar după ce scoatem toate orătănile din casă și jivinele o să constatăm că, totuși, viața putea fi trăită înainte să le bagi pe toate în casă.

O să apreciem mai mult ce aveam înainte de pandemie.

După părerea mea trebuie ca acum să ne asumăm, într-adevăr, cu toții, riscul. Până acum, riscul maxim și l-au asumat medicii, asistentele, personalul sanitar, polițiștii, casierele de supermarket, astea sunt categoriile care au intrat în direct contact cu posibilii infectați. Au riscat.

Acum, după părerea mea, nu avem altă cale decât să riscăm și noi, toți ceilalți, civilii. Cu grijă și responsabilitate, bineînțeles, dar nu se mai poate merge cu izolarea, cu această carantină. Nu se mai poate merge cu a nu munci.

E clar că trebuie reluată activitatea economică dar respectându-se aceste reguli. Dacă ele se respectă, în mod conștient, să nu mai fie nevoie de poliție și armată ca să le respecți, atunci putem trăi cu virusul, mai departe, trebuie să ne asumăm acest risc”, a declarat CTP, la Digi24.


CLICK - Follow us on Google News