Cum a pierdut-o România pe Bianca Andreescu. «Au plecat scârbiţi! Au luat ţepe peste ţepe!»

04 Mar 2020 | scris de Ioana Tomozei

În România societatea discută mai ales de problemele de sistem, în educație, sănătate, învățământ, cultură... În principal se uită că acest sistem e format tot din oameni și că de fapt, până la urmă, calitatea acestora își pune amprenta asupra rezultatului sistemului. Poate că dacă am recunoaște că în primul rând trebuie ca noi să ne schimbăm, vom reuși să avem performanțe mai bune, în toate domeniile...

Cum a pierdut-o România pe Bianca Andreescu. «Au plecat scârbiţi! Au luat ţepe peste ţepe!»

Pe Bianca Andreescu, jucătoarea de tenis ce reprezintă în circuit Canada, mulți dintre români o consideră de-a lor. Probabil și fiindcă la doar 19 ani a avut un an cu performanțe excepționale: a câștigat primul turneu de Grand Slam din carieră - US Open - și a avut o ascensiune fulminantă în topul WTA. 

Primul antrenor al sportivei de origine română, Gabriel Hristache, dezvăluie povestea stabilirii definitive a familiei Andreescu în Canada, după ce, la un moment dat, au încercat să se întoarcă în țară fiind alungați de aceleași tare și carențe de care ne tot văităm.

Maria Andreescu n-a avut nicio șansă cu afacerile pe care le-a încercat. 

"Maria (mama Biancăi - N.R.) a revenit să pornească un business. Bianca îşi dorea mult în România, îi plăcea aici. Sistemul şcolar nu era atât de rigid. Aici totul era mai jucăuş. Nicu (tatăl sportivei - N.R.) are un job extraordinar acolo, câştigă foarte bine, aveau şi casă cumpărată în Canada. I-a spus Mariei să vină ea în România, a venit cu 100.000 de dolari, şi-a luat un apartament, a dus copilul la şcoală, l-a adus la tenis şi a încercat să facă un business", a povestit Gabriel Hristache, pentru Fanatik.

"Maria a cumpărat câteva basculante de-astea mari, să le închirieze la Bechtel. Că făceau ăştia atunci șantiere mari, era o nebunie cu autostrăzile. Ea credea că în business este ca şi în străinătate: punem umărul să câştigăm amândoi. La noi, un business înseamnă cum să tragi o ţeapă. Mai mult de-atât, când ai maşini, primul care te trage în ţeapă este şoferul. Te «face» la motorină non-stop. După o lună de zile, ce cheltuieli, de unde atâtea cheltuieli, câţi bani s-au dus?!

Şi a trebuit să i se explice. «Uite cum te fac şoferii la motorină. La început merg tare, să facă consumul mare la motorină, merg cu viteza a treia cu 100 la oră ca să consume»… După aceea întârzie. Erau şocuri astea la ea. Şi-a dat seama la un moment dat că nu vrea să îşi crească fata aici, scârbită de ce i se întâmplă”, a mai spus Hristache.

Maria Andreescu a rezistat doi ani și jumătate în România, după care a decis să se întoarcă definitiv în Canada.

"De la grădiniţă încep astea: «Ce maşină are taică-tu? Păi tu vii cu Loganul, tata are Porsche!». Nu i-au plăcut astea. Auzea la şcoală, la coafor, pe unde mergea:«I-auzi ce spunea fiul lui nu ştiu care milionar, că s-a luat de copil că nu are nu ştiu ce telefon».

Te loveşti de foarte multe. Maria a vândut tot, apartament, maşini. Chiar eu voiam să îi cumpăr una dintre maşini. Avea un Nissan şi îl dădea şi pe degeaba, numai să plece. Au plecat scârbiţi! Au luat ţepe peste ţepe!, și-a amintit Gabriel Hristache.


CLICK - Follow us on Google News