3dots.ro

Cum acționa rețeaua de medici care refoloseau dispozitive medicale luate de la persoane decedate. Valori impresionante găsite la percheziții

Cum acționa rețeaua de medici care refoloseau dispozitive medicale luate de la persoane decedate. Valori impresionante găsite la percheziții

Parchetul General a anunţat că a dispus reţinerea pentru 24 de ore a medicului Dan Tesloianu, de la Spitalul Sf. Spiridon din Iaşi, în dosarul stimulatoarelor cardiace prelevate de la persoane decedate şi montate unor pacienţi.

Dan Tesloianu a fost reţinut pentru 24 de ore şi va fi dus la Tribunalul Bucureşti cu propunere de arestare preventivă pentru 30 de zile.

Nu este pentru prima dată cât medicul Dan Tesloianu are probleme cu legea. El a mai fost urmărit penal în 2011 având calitatea de sus­pect.

Acuzaţiile care i se adu­ceau erau de luare de mită în formă continuată, înşelăciune, purtare abuzivă, fals intelectual şi uz de fals. Lui Tesloianu i se im­puta că ar fi pretins şi primit, în două tranşe, de la Mihai B. şi Adrian Gheorghe B. suma de 1.500 de lei pentru a îndeplini co­res­punzător actul medical privind tatăl unuia dintre mituitori, căruia Tesloianu trebuia să îi efectueze o angiografie.

Parchetul a făcut public și modul în care medicul își construise această afacere, folosind chiar metode de a induce pacientului necesitatea implantării unui stimulator cardiac, fie prin diagnostice fictive, fie prin administrarea unor medicamente care să producă reacții  care să conducă la simptomatologia specifică.

„În situaţia de fapt reţinută de procurori, se menţionează că inculpatul şi-ar fi exercitat atribuţiile de serviciu, cu intenţie, în mod defectuos, prin implantarea, în perioada 2017 – august 2022, a unui număr de 238 de dispozitive extrase din cadavre sau a căror sursă de provenienţă nu se cunoaşte, ignorând riscul de a provoca pacienţilor probleme medicale grave sau chiar decesul, procedând astfel la reutilizarea lor, deşi acest lucru este interzis de legislaţia primară.

Totodată, producătorii dispozitivelor medicale consemnează pe ambalajul aparatelor interdicţia reutilizării acestora. Din probele administrate în cauză până în prezent, a rezultat că inculpatul a operaţionalizat o reţea formată din cadre medicale care i-au furnizat dispozitive cardiace implantabile, extrase inclusiv de la pacienţi decedaţi, fără respectarea prevederilor legale şi fără acordul, anterior decesului, al persoanelor în cauză sau al aparţinătorilor.

Ulterior, acesta a executat proceduri medicale de reimplantare a acestor dispozitive, fără a le înregistra în gestiunea spitalului (în lipsa unor documente de provenienţă) şi, în consecinţă, fără a parcurge fluxul procedural intern, neexistând avize de conformitate din partea Ministerului Sănătăţii, certificate de garanţie şi documente care să ateste parcurgerea procedurilor de sterilizare”, susţin procurorii.

Anchetatorii arată că o mare parte dintre intervenţiile de introducere a unor dispozitive cardiace implantabile, inclusiv extrase de la pacienţi decedaţi, derulate/recomandate de către medic, nu erau necesare, procedându-se la operaţionalizarea lor fie prin consemnarea unor diagnostice fictive, fie prin recomandarea anterioară a unor medicamente care să provoace reacţii de natură a conduce la simptomatologia specifică.

Alţi cinci medici sunt urmăriţi penal în acest dosar pentru luare de mită, iar patru pacienţi sunt cercetaţi pentru date de mită.

Faţă de unul dintre medici, procurorul a dispus luarea măsurii preventive a controlului judiciar pe o durată de 60 de zile, cu obligaţia de a nu mai exercita profesia de medic.

Ce au găsit polițiștii la percheziții

În urma celor 24 de percheziții efectuate vineri de către polițiștii Direcției de Investigare a Criminalității Economice și Direcției de Investigații Criminale, sub supravegherea procurorului de caz din cadrul Parchetului de pe lângă Înalta Curte de Casație și Justiție, au fost descoperiți și indisponibilizați :

– 162.920 de lei, 116.795 de euro, 2.357 de USD, 300 de lire sterline, 300 de franci elvețieni, 3.500 de forinți, 520 de coroane suedeze, 200 de coroane daneze, 19 telefoane mobile, 60 de memory stickuri, 14 laptopuri, 3 tablete, 9 hard diskuri, 250 de DVD-uri și 25 de stimulatoare/defibrilatoare cardiace.

– 36 de tablouri aparținând unor pictori naționali de renume au fost ridicate și depuse la Complexul Muzeal Național Moldova Iași, Muzeul de Artă.

© 2024 - 3DOTS DIGITAL MEDIA BUREAU
Powered by VA Labs