Alexandru Cumpănaşu, pus sub acuzare de DNA pentru fraudă cu fonduri europene

15 Dec 2019 | scris de Monica Pavelescu

După cum era de așteptat, după informațiile prezentate despre activitatea sa în timpul campaniei prezidențiale, nu a trecut mult timp și Alexandru Cumpănaşu a fost pus sub acuzare de DNA Constanţa. El este acuzat de faptul că a furnizat de date false într-un proiect cu fonduri europene derulat de SNSPA, .

Alexandru Cumpănaşu, pus sub acuzare de DNA pentru fraudă cu fonduri europene

Fostul candidat la alegerile prezidenţiale este suspectat că ar fi minţit că are studii superioare în momentul în care a aplicat pe un post de expert în cadrul proiectului ”Consolidarea cadrului pentru creşterea calităţii serviciilor publice şi sprijinirea dezvoltării la nivel local” (SIPOCA 9), implementat de Ministerul Dezvoltării Regionale şi Administraţiei Publice, prin Direcţia pentru Descentralizarea Administraţiei Publice, în parteneriat cu SNSPA.

În ciuda faptului că a prezentat tot felul de diplome, Alexandru Cumpănaşu nu este absolvent de studii superioare și, conform normelor legale în vigoare, nu putea fi angajat ca expert într-un astfel de proiect,

Suma de bani încasată de Cumpănaşu în calitate de expert într-un proiect finanţat din fonduri europene au atras atenția opiniei publice în urma publicării declaraţiei de avere în perioada premergătoare campaniei pentru alegerile prezidenţiale.

”Având în vedere discuţiile din spaţiul public referitoare la activitatea desfăşurată de Alexandru Cumpănaşu la SNSPA, facem următoarele precizări: Alexandru Cumpănaşu nu a fost cadru didactic titular şi nici profesor asociat al SNSPA.

Veniturile menţionate în declaraţia de avere au fost obţinute de Alexandru Cumpănaşu în calitate de expert în cadrul proiectului„Consolidarea cadrului pentru creştereacalităţii serviciilor publice şi sprijinirea dezvoltării la nivel local” (SIPOCA 9), implementat de Ministerul Dezvoltării Regionale şi Administraţiei Publice, prin Direcţia pentru Descentralizarea Administraţiei Publice, în parteneriat cu SNSPA”, anunţa un comunicat al SNSPA la momentul respectiv.

Ulterior, universitatea a decis să reverifice legalitate angajării lui Alexandru Cumpănaşu.

”Deşi acest proiect a făcut obiectul mai multor verificări interne şi externe (Curtea de Conturi, Ministerul Dezvoltării Regionale, Administraţiei Publice şi Fondurilor Europene etc.), în conformitate cu procedurile legale, conducerea SNSPA a decis această nouă verificare internă pentru a clarifica situaţia privind studiile absolvite de domnul Alexandru Cumpănaşu.

Precizăm că, la angajare, domnul Cumpănaşu a semnat olograf un document prin care certifică îndeplinirea condiţiilor legale de exercitare a responsabilităţilor specifice unui post de expert, nivel de încadrare studii superioare. În funcţie de rezultatele verificărilor interne, se vor lua măsurile legale care se impun”, se arăta într-un alt comunicat al SNSPA.

Nu este singurul caz în care Alexandru Cumpănaşu se află în vizorul procurorilor anticorupţie. DNA a început, în octombrie, o anchetă în legătură cu un contract pe care Ministerul Culturii l-a încheiat cu fundaţia condusă de Alexandru Cumpănaşu, valoarea contractului fiind de aproape un milion de lei.

Sarcina lui era de a realizeze trei lucrări pe tema Marii Uniri, dar Alexandru Cumpănaşu nu ar fi depus niciun efort pentru redactarea lucrărilor plătite cu sume enorme din fonduri publice, Mai exact, cele trei lucrări sunt, de fapt, trei broşuri, de maximum 18 pagini fiecare, broşuri al căror conţinut a fost copiat, cu mici modificări, de pe Wikipedia, Google sau de pe diverse site-uri, potrivit unei investigaţii efectuate de cotidianul Libertatea.


CLICK - Follow us on Google News