Leul este supraevaluat cu 26% faţă de rata de schimb reală. Euro ar ajunge 6,2 lei

19 Sep 2022 | scris de Ioana Tomozei

Conform analizei firmei de brokeraj Wood&Company, în prezent, leul este supraevaluat cu 26% faţă de rata de schimb reală, pentru a echilibra deficitul de cont curent.

Leul este supraevaluat cu 26% faţă de rata de schimb reală. Euro ar ajunge 6,2 lei

BNR a afişat joi un curs de 4,92 lei/euro, iar în urma unei deprecieri de 26%, cursul real ar trebui să fie 6,2 lei/ euro.

În opinia Wood&Company, România ar trebui să menţină deficitul la 4% din PIB, pentru a-şi finanţa dezvoltarea, ceea ce înseamnă că în final va trebui să ajusteze cursul de schimb cu doar 13%.

”Măsura este gestionabilă în următorii ani, dar nu trebuie ignorată”, se arată în raportul companiei de brokeraj.

În ceea ce priveşte inflaţia, Wood prognozează reducerea ei la 9,5% în 2023 şi posibil la 4,3% în 2024, în timp ce dobânda de politică monetară ar putea ajunge la 6,75% în acest an, pentru a coborî ulterior la 6,25% în 2023 şi 4,5% în 2024. 

”Nu există scurtături pentru a reduce inflaţia, dar România pare să reuşească mai bine decât multe ţări să respecte politicile BNR şi să aibă o anumită continuitate pe scena politică în următorii ani”, se specifică în raport.

De asemenea, în cea mai recentă analiză, Wood&Company apreciază că România are o poziţie mai bună pe piaţa energiei decât multe alte ţări din UE, pe fondul surselor diversificate, iar creşterea economică va continua în următorii ani, cu o medie de 4% în termeni reali, susţinută de îmbunătăţirea productivităţii şi de investiţii.


CLICK - Follow us on Google News