3dots.ro

INFP. A fost cutremur și în Vrancea? Sistemul de alertare rapidă din Vrancea activat în timpul cutremurului din Gorj

INFP. A fost cutremur și în Vrancea? Sistemul de alertare rapidă din Vrancea activat în timpul cutremurului din Gorj

Specialiștii Institutului Național pentru Fizica Pământului fac cercetări în legătură cu cauzele care au declanșat sistemul de alertare rapidă din Vrancea în timpul cutremurului de 5,7 grade pe scara Richter produs ieri în Gorj.

Cercetătorii încearcă să stabilească dacă s-a produs un cutremur și în Vrancea sau sistemul rapid de alertă a pornit ca urmare a cutremurului din Gorj.

Primele informații după cutremurul de 5,7 grade pe scara Richter produs în Gorj arătau că a avut loc un cutremur de 4,5 grade pe scara Richter în Vrancea, la o adâncime de 28,6 km. Ulterior, informațiile au fost revizuite, fiind comunicate datele cutremurului de 5,7 grade din Gorj.

Un cercetător din cadrul Institutului Național pentru Fizica Pământului a declarat că sistemul rapid de alertă din Vrancea a pornit în timpul cutremurului din Gorj, iar asta i-a făcut pe specialiști să creadă fie că au avut loc două cutremure simultan, fie că seismul din Gorj a declanșat sistemul rapid de alertă din Vrancea.

Specialistul a explicat faptul că e posibil ca sistemul din Vrancea să fi funcționat greșit, neexistând informații care să ofere certitudinea că un cutremur din Vrancea a avut cu adevărat loc.

Specialistul INFP a mai explicat că se analizează motivele pentru care sistemul din Vrancea a pornit, iar dacă se ajunge la concluzia că seismul cu epicentrul în Gorj a dus la declanșarea sistemului rapid de alertă din Vrancea acest aspect ”ar fi un precedent”.

Un cutremur cu o intensitate de 5,7 grade a avut loc marți în Gorj. Seismul, care vine la doar o zi după un alt cutremur de 5,2 înregistrat în aceeași zonă, a fost resimțit și în centrul și vestul țării.

© 2024 - 3DOTS DIGITAL MEDIA BUREAU
Powered by VA Labs