Dan Puric: România de azi are un popor schilodit, trecut prin teroarea istoriei

01 Dec 2019 | scris de Ioana Tomozei

Într-un interviu acordat Evenimentului Zilei, Dan Puric consideră că mișcările sociale au lăsat urme adânci în mentalul colectiv, iar astăzi, la 101 ani de la Marea Unire, poporul român este schilodit, trecut prin teroarea istoriei, fără să mai fie capabil să răspundă unei chemării la luptă, în jurul unei idei naționale, precum o făcea pe vremea lui Avram Iancu.

Dan Puric: România de azi are un popor schilodit, trecut prin teroarea istoriei

”Ce popor frumos aveam de a știut dintotdeauna să se adune, să se unească dimprejurul jertfei! România de azi are un popor schilodit, trecut prin teroarea istoriei, cum spunea Eliade”, a declarat Puric.

Puric amintește de felul  în care generalul Dragalina a ridicat moralul trupelor române în Primul Război Mondial.

”Legat de această constantă a neamului nostru, amintesc o carte ce urmează a fi lansată, ”Bătălia de la Jiu”, o acută atât de tragică și de revelatoare a poporului român, având ca centru pe generalul Ioan Dragalina.

În 20 de ore, acest Om a întors o pagină de istorie cât într-un secol. Așa cum fug azi românii din țară, așa dezertau românii de atunci de pe front, îngroziți, din fața armatei austro-ungare. Ce a făcut generalul? A mers cu mașina pe linia frontului și i-a întrebat de ce fug.

Le-a vorbit cu inima să se întoarcă, să lupte, dăinuind astfel ca neam, ca sevă ființială, chiar dacă vor muri pe front. Să își apere copiii, familia, Biserica, vatra strămoșească, ogorul, Cinstea numelui de român. Pe Cinste nu poate fi pusă mâna!

Aceasta trebuie să aibă în vedere cei de acum. Dispariția simțului cel bun distruge omul ca taină, apare bucuria ignoranței, răceala sufletului, iar lipsa de ierarhie duce la haos, după cum lipsa dragostei duce la criogenizarea sufletului. Azi, valoarea este amestecată voit cu mizeria”, consideră regizorul.

Puric consideră că în momentul de față asistăm la o sinucidere în masă a culturii, la care participă toți, deopotrivă - artiștii, oamenii de cultură și public.

”Există o mare diferență între: mari oameni de cultură și Conștiințe. Eminescu nu a fost doar un mare poet, jurnalist, prozator, ci mai întâi de toate a fost o Conștiință.

Și conștiința e unită cu credința. O conștiință artistică este un paznic al ființei care nu lasă ca acea ființă să fie terfelită. Noi astăzi nu mai avem conștiințe artistice, avem un proxenetism cultural. Un artist nu trebuie să fie un narcotizat al instinctului dezlănțuit care creează artă-șoc.

Eminescu nu a șocat. Brâncuși nu a șocat. Sunt trist în fața culturii de astăzi. Azi, artistul asistă la o sinucidere în masă și participă la ea. Există un colaboraționism pe care nu mi l-am imaginat vreodată: artiștii, oamenii de cultură și publicul.

Ce este Coloana infinitului? Este bob de grâu cu bob de grâu, sugerând veșnicia, regenerarea. Profesorul meu de arte
plastice, însă, mi-a dezvăluit o taină, că aceste boabe de grâu sunt și… profile de coșciug. Coloana lui Brâncuși este o așezare de coșciug peste coșciug și ultimul este deschis, simbolizând: jertfa continuă a neamului românesc.

Unde este poporul care rezistă etnic? Noi trebuie să rămânem în zona de Armonie. S-a uitat că țara aceasta, oricât de rănită, de hăituită a fost, a vorbit mereu despre Frumos. Așa a luptat românul, păstrând viu Frumosul. Uitați-vă în folclorul românesc! Nu vedeți urmă de dezechilibru. Priviți o ie țărănească, niciun exces cromatic, nici o geometrie patologică, ca în cubism. Ci o organicitate extraordinară.

”Transcendența care coboară”, despre care vorbea Blaga. Azi vedem gunoiul care se ridică. Se distruge tot eșafodajul creștin al acestui neam: Iubirea!”, a spus Dan Puric.


CLICK - Follow us on Google News