3dots.ro

Danemarca. Ambasadorul român a vorbit cu părinții suspectați că și-au agresat bebelușul: Nu cred ce li se întâmplă

Danemarca. Ambasadorul român a vorbit cu părinții suspectați că și-au agresat bebelușul: Nu cred ce li se întâmplă

Din articol:

Alexandru Grădinar, ambasadorul României la Copenhaga, i-a vizitat ieri pe părinții arestați în Danemarca după ce copilul lor de cinci săptămâni a ajuns la spital cu hemoragie craniană. 

Ionuț și Sorana Rotundu, aflați acum în închisori diferite, i-au spus amândoi ambasadorului că se consideră nevinovați pentru că nu și-au agresat în niciun fel bebelușul.

Ambasadorul a vrut să se asigure că celor doi români li se respectă toate drepturile în detenție și le-a dat acestora vești noi despre starea de sănătate a bebelușului, pe nume Mathias.

”În prezent este în afara pericolului de moarte și primește îngrijiri medicale. Copilul este în custodia autorităților daneze. Dar, în același timp, copilul poate sta 1, 2, 3 săptămâni în spital. Va rămâne acolo până când medicii considera că poate să iasă. Dar acest lucru nu se va întâmpla într-o zi, două”, a spus ambasadorul.

Diplomatul a precizat că Ambasada României la Copenhaga a primit permisiunea de a-i vizita pe ambii părinți la închisoare, după ce inițial autoritățile daneze nu confirmaseră că și tatăl poate fi văzut. Ambasadorul a mers personal, împreună cu alți oficiali ai misiunii, în cele două centre de detenție.

”Din discuții, a reieșit că le sunt respectate toate drepturile, le-am spus că au susținerea familiei, a tuturor celor care îi cunosc, susținerea ministrului de externe și a autorităților române.

Ne-au spus că li se respectă drepturile, au legatura cu avocatul prin telefon sau prin prezență fizică. Asta ne-au spus ambii părinți. Nu s-au plâns că nu au condiții sau că sunt tratați în mod discriminatoriu.

Noi le-am recomandat, le-am transmis o listă cu avocați danezi specializați în domeniul instituționalizării de minori. Este foarte important să aibă un avocat bun pe zona aceasta. Sigur, decizia va fi a lor”, a afirmat Grădinar.

Așa cum au pledat și în fața autorităților daneze, Ionuț și Sorana Rotundu i-au spus ambasadorului român că niciunul dintre ei nu i-a făcut rău copilului.

”Mama se consideră nevinovată, nu consideră că a greșit cu nimic. Tatăl a spus același lucru ca mama, ca sunt nevinovați, că nu cred ce li se întâmplă.

Ambii părinti au negat că au provocat copilului acest sindrom, al bebelușului scuturat”, a declarat ambasadorul pentru Libertatea.

Potrivit diplomatului, Ambasada României a demarat procedurile pentru a-i emite copilului certificat de naștere, iar în timpul vizitelor părinții au semnat procuri în acest sens, conform procedurii.

În următoarele patru săptămâni, instanța va strânge probe în acest caz, iar cel mai probabil la începutul lunii martie va exista un posibil verdict, a mai spus Alexandru Grădinar.

”Nu există un standard. Sunt proceduri în instanță care vor fi urmate, pot fi multe variante, dar toata lumea speră că vor fi găsiți nevinovați. Probele sunt adunate pe o perioadă de minimum patru săptămâni. Apoi, va fi o înfățișare în fața instanței care va lua o decizie. Probabil, la inceputul lunii martie”, a spus el.

Potrivit diplomatului român, cazul bebelușului nu a avut ”nici pe departe” în presa din Copenhaga amploarea ce i s-a dat în România.

”Cred că 1-2 articole au fost, cazul acesta în presa din Danemarca nu a avut nici pe departe impactul avut în presa din România. Cred că am citit 1-2 articole, nu este un caz de prima pagina a ziarelor din Danemarca. Nicidecum.

A fost un articol într-un ziar, măricel, înca unul… Deci, nici pe departe, nu a avut impactul mediatic de la noi”, a spus Alexandru Grădinar.

În privința șanselor ca bebelușul să fie adus în România, diplomatul a spus că ”demersurile sunt demarate de către Autoritatea Națională pentru Copii, care este la Ministerul Familiei, la doamna ministru Firea” și că nu poate preciza dacă sunt șanse ca acest lucru să se întâmple. „Acest lucru depinde de foarte mulți factori”, a mai precizat ambasadorul României la Copenhaga.

© 2024 - 3DOTS DIGITAL MEDIA BUREAU
Powered by VA Labs