3dots.ro

Dănuț Lupu, despre viața în penitenciar: ”Pentru ei nu face nimeni nimic, nu-i ajută nimeni! Sunt foarte mulți din ăștia în pușcărie!”

Dănuț Lupu, despre viața în penitenciar: ”Pentru ei nu face nimeni nimic, nu-i ajută nimeni! Sunt foarte mulți din ăștia în pușcărie!”

Din articol:

Dănuț Lupu a vorbit în cadrul emisiunii ”Prietenii lui Ovidiu”, difuzată de Gazeta Sporturilor despre cele șase luni pe care le-a petrecut în spatele gratiilor de la Rahova.

Cu condițiile din penitenciar Dănuț Lupu a spus că s-a obișnuit rapid: ”Poate și datorită faptului că am fost obișnuit cu cantonamentele. Poate și datorită faptului că în ultimul timp am stat o lună jumate în spital, când am avut H1N1. Nu pot să spun că mi-a fost foarte greu”.

Cum arata o zi petrecută în spatele gratiilor

”La ora 6:30 era deșteptarea, la ora 7:00 venea majorul să facă prezența. Venea și ne număra în cameră, parcă aveam unde să plecăm. Datoria lor era să ne numere. După aia, la ora 8:00, ne deschidea ușa și ieșeam afară în curte. Până la ora 12:00, ne plimbam, jucam table, rummy.

De la ora 12:00 mergeam în cameră și ne încuia până pe la ora 2. Mâncam în cameră. Fiecare cu farfuria, te duceai, îți punea, mâncai”, explică fostul internațional.

De la ora 2 ne deschidea ușa și până la ora 18:00 eram iar liberi. Masa de seară venea pe la 17:00 – 17:30 și de multe ori trebuia să ne ducem în cameră mai devreme. La 12 noaptea îți oprește televizorul printr-un sistem”, povestește fostul fotbalist.

”Dacă mănânci o lună de la penitenciar dai colțul!”

”Condițiile din închisoare? Pfff. Ca la pușcărie! Totuși, singurul lucru care cred eu că e total aiurea e mâncarea, în rest e OK. În celula în care am stat eu, la deschiși, era OK. Ai televizor, frigider. Bine, dacă faci abstracție că stai 24 de ore din 24 în cameră. Aici, pe secția opt și nouă, sunt OK, dar dacă vă duceți pe secția doi, trei, patru vă ia capul. Dacă mănânci o lună de la penitenciar dai colțul. E părerea mea!

De aceea, eu primeam pachet. Dar ai magazin acolo. În fiecare săptămână poți să-ți cumperi tot ce îți dorești. Dar trebuie să ai și bani. Să mă scuze doamna Rodica, dar are niște prețuri… La Marriott mănânci mai ieftin decât la doamna Rodica. Vorbesc foarte serios! Lumea n-are altă soluție, trebuie să cumpere.

O dată la lună poți să primești și pachet de acasă. Dacă ai bani, poți să stai liniștit! Dar dacă ai 40 de milioane salariu și soție acasă, nu supraviețuiești. Îți trebuie 25-30 de milioane pe lună în închisoare. Dacă mai și fumezi, te duci în 4.000 de lei, deci nu-ți rămâne nimic”, a declarat Dănuț Lupu.

”Nu-i ajută nimeni și nu face nimic pentru ei”

Dănuț Lupu spune că cei care sunt închiși nu beneficiază de ajutor din partea statului, pentru a intra într-un proces de reabilitare.

Fostul fotbalist afirmă că sunt încarcerați ”foarte mulți care nu știu să scrie, nu știu să citească și nu-i ajută nimeni și nu face nimic pentru ei. Sunt foarte mulți din ăștia în pușcărie!”.

”În România sunt și foarte mulți oameni necăjiți, amărâți, dar sunt și mulți care nu știu să citească, să scrie. Nu-i ajută nimeni cu nimic… Înainte, în penitenciar mai făceau niște cursuri de lăcătuș, de mecanic, de sudor. Făceau niște cursuri. În momentul ăsta nu face nimeni nimic pentru deținuți. Nimic, nimic!”, a declarat Dănuț Lupu în cadrul emisiunii ”Prietenii lui Ovidiu”, difuzată de Gazeta Sporturilor.

”Aveam doi care aveau ceas la mână și îi întrebam cât e ceasul. Îmi spuneau: «Nenea Lupu, nu te supăra pe mine, nu știu cât arată, uită-te, tu!». Dar el avea ceas la mână”. a mai dezvăluit Lupu.

”La biserică se ducea doar cine voia. Să mă scuze și părintele, dar eu până în februarie n-am auzit să ne cheme la biserică. Am fost de două ori. Cu toate că biserica era ortodoxă, eu catolic, dar nu contează, tot biserică e!”, mai spune Lupu

”Am fost monitor sportiv și jucam tenis cu piciorul”

Lupu a spus că a participat la toate programele derulate în penitenciar, iar că unul din ele a fost despre Dragobete: ”Să învățăm ce înseamnă Dragobetele. Interesant… Mulți nici nu știu să citească, dar îi duce la cursuri. Le scriam noi sau alții”.

”Eu am fost la toate cursurile, n-am ratat niciunul. Câștigai zile. Am mai fost și monitor sportiv. Am câștigat două săptămâni în cele șase luni. Ce făceam? Jucam tenis cu piciorul cu băieții. De la două la cinci noi jucam tenis”, a mai spus fostul fotbalist.

© 2024 - 3DOTS DIGITAL MEDIA BUREAU
Powered by VA Labs