3dots.ro

Daunele imense pe care le-ar avea de plătit o bătrână octogenară care a provocat un accident traversând neregulamentar

Daunele imense pe care le-ar avea de plătit o bătrână octogenară care a provocat un accident traversând neregulamentar

Instanța a stabilit ca o bătrână în vârstă de 84 de ani din județul Neamț trebuie să plătească rudelor victimelor accidentului pe care l-a provocat traversând neregulamentar,  daune în valoare de 170.000 de euro.

Accidentul a avut loc pe 22 noiembrie 2019, în apropiere de comuna Săbăoani, județul Neamț, pe drumul european E85. Un şofer de 39 de ani, din Bacău, a fost surprins de apariţia pe șosea a octogenarei, care traversa neregulamentar strada. Pentru a evita impactul cu femeia, el a virat stânga, a pierdut controlul asupra volanului şi s-a tamponat cu un autoturism ce venea din sens opus.

În acesta se afla un şoferul de 18 ani şi mama sa, de 38 de ani. În urma impactului, şoferii au decedat pe loc, iar femeia s-a stins la scurt timp pe patul de spital. Singura care a scăpat ca prin minune a fost octogenara, care ulterior a fost acuzată de ucidere din culpă.

Pe baza raportului de expertiză criminalistică şi a celorlalte mijloace de probă din dosar, instanța a concluzionat că inculpata a cauzat accidentul în care şi-au pierdut viaţa trei persoane prin acţiunea sa total neglijentă de a se angaja în traversarea unui drum european, intens circulat, prin loc nepermis şi fără o asigurare temeinică.

Și ar putea mulțumi instanței pentru că judecătorii au hotărât aplicarea unei pedepse fără executare, luând în considerare faptul că a fost o infracţiune din culpă, neintenţionată, dar şi ținând cont de vârsta înaintată a celei care, după ce a traversat prin loc nepermis un drum, are pe conştiinţă trei persoane decedate.

”Pentru comiterea infracţiunii de ucidere din culpă condamnă pe inculpată la pedeapsa de trei ani închisoare. Dispune suspendarea executării pedepsei. Inculpatul va presta o muncă neremunerată în folosul comunităţii în cadrul Primăriei Săbăoani sau a unităţilor din subordine pe o perioadă de 90 de zile“, se arată în sentinţa instanţei de fond.

În ceea ce priveşte latura civilă a procesului, judecătorii au mai decis ca bătrâna să fie obligată la plata unor daune de 170.000 de euro către rudele victimelor. Suma trebuie achitată de către ea, și nu de o firmă de asigurare, deoarece accidentul a fost provocat de ea, și nu din culpa şoferilor.

Cât despre achitarea despăgubirilor către rudele celor trei persoane decedate, este puţin probail ca acestea să intre în posesia lor. Bâtrâna nu are resurse financiare şi este văduvă. I s-a pus sechestru pe o casă de locuit din chirpici, de 90 de metri pătraţi, o anexă, 379 de metri pătrați de teren aferent construcţiilor şi circa 4.500 de teren agricol….

 

© 2024 - 3DOTS DIGITAL MEDIA BUREAU
Powered by VA Labs