3dots.ro

Fenomen neobișnuit: delfinii au migrat din Marea Neagră în Dunăre – video

Fenomen neobișnuit: delfinii au migrat din Marea Neagră în Dunăre – video

Mai mulți delfini au fost filmați făcând salturi în Dunăre, un lucru neobișnuit pentru mamiferele care trăiesc în Marea Neagră.

Specialiștii explică această migrație prin faptul că  delfinii ar fi pornit în căutarea unor noi surse de hrană sau din cauza războiului din Ucraina.

”Este un fenomen destul de rar. Prezenţa lor în Dunăre este cel mai probabil legată de hrană, ei sunt în căutarea hranei”, a declarat Adrian Filimon, cercetător științific INCDM.

Eduard Acsente, ghid de turism la Sfântul Gheorghe, spune că mamiferele pescuiesc doar în Marea Neagră, însă e posibil să fi plecat după hrană.

”De obicei, ei nu intră în Dunăre, pescuiesc în mare. Scrumbia, de exemplu, acum e… A început cumva migraţia, şi din cauza asta.

Când iernile erau mai grele, acum 10, 15 ani, scrumbia începea undeva după jumătatea lunii februarie, martie, acum în noiembrie, în decembrie, avem deja scrumbie. Încălzirea globală se simte”, a precizat ghidul.

De asemenea, războiul din Ucraina ar putea fi un alt motiv pentru care delfinii migrează din apele mării.

”Fie împinşi de război… Sau poate că este un grup de masculi, la această specie, masculii sunt foarte temerari în a exploata noi zone de hrănire”, a declarat Adrian Bâlbă, doctor în științe.

© 2024 - 3DOTS DIGITAL MEDIA BUREAU
Powered by VA Labs