Regizorul Dinu Cernescu s-a stins din viață la 88 de ani
Regizorul Dinu Cernescu s-a stins din viață la 88 de ani, Dumnezei să-l odihnească!
”Condoleanțe Teatrului Românesc și Teatrului de Televiziune! Dumnezeu sa-l odihneasca pe marele regizor de teatru si televiziune, dascăl eminent, unul dintre marii boieri ai scenei românești: Dinu Cernescu! ”Somn lin dulce prinț!”- a fost autorul uneia dintre cele mai mărețe viziuni ale lui ”Hamlet” de la noi , cu Ștefan Iordache în rolul titular…”, scrie regizorul Dominic Dembinski pe pagina sa de Facebook.
Într-o zi, fără să știu de ce, m-am dus și am dat examen la Institutul de Teatru, secția Regie
Născut la București, la 18 octombrie 1935, Dinu Andrei Șerban Cernescu a fost fiul generalului Cernescu, primul pilot care a zburat pe ruta Cape Town – București și retur. A fost la un pas să părăsească România, dar mama lui, profesoară de franceză, s-a opus. A rămas în țară și a construit o carieră remarcabilă în teatru, deși marea lui dorință a fost devină chirurg.
”Mă pregăteam să dau la Medicină. Voiam să devin chirurg. Cât despre teatru, am avut și eu, copil fiind, un teatru de păpuși. Îmi amintesc că am dramatizat Ivan Turbincă, pe când aveam 11 ani. Am și acum «caietul de regie», în care scrie: «Ivan Turbincă. Piesă în trei acte și șase tablouri».
Într-o zi, fără să știu de ce, m-am dus și am dat examen la Institutul de Teatru, secția Regie. Am dat și am intrat. Eram patru studenți: David Esrig, Dan Alexandrescu, Dumitru Cipodaru și eu. Aveam profesor un comunist grec, pe Ianis Veakis, fugit de acasă, de teama coloneilor.
Dar, cu toate miștourile pe care le făceam atunci, mi-a rămas de la Veakis întrebarea: «Ce vrei să spui cu asta?». Eu visam decoruri grandioase, actorie măreață, dar el mă întreba doar atât: «Ce vrei să spui cu asta?»”, a povestit Dinu Cernescu în anul 2022, pentru Formula As.
__________________
”Înainte de ’89 oamenii erau abrutizaţi prin televiziune. Şi acum este tot o spălare pe creier, însă mult mai periculoasă”
“Înainte de ’89 oamenii erau abrutizaţi prin televiziune. Şi acum este tot o spălare pe creier, însă mult mai periculoasă. Cred că acum există o generaţie care nu ştie exact ce sunt maeştrii.
Eu nu pot să trăiesc în lumea asta. Cred că la vârsta mea, care nu este cea mai favorabilă mie şi creaţiei, eu trebuie să fac nişte spectacole bune şi care să aibă un impact cât mai mare la public. Asta mă intereresează. Să dau publicului lucruri de calitate care să-i placă şi care să-i spună ceva. Nu-mi doresc mai mult.
Publicul vrea calitate. Oamenii au nevoie de spectacole bune, de calitate, vor să simtă povestea. Prin teatru am obţinut bucuria succesului. Şi-acum îmi place să stau în culise la spectacolele mele şi să aud sala cum reacţionează. Dar nu vă puteţi închipui singurătatea pe care o are un regizor după premieră. Aici m‑am potrivit foarte bine cu Ştefan Iordache, unul dintre actorii mei fetiş.
Generaţia tânără cred că se pierde în clipa în care are un succes, nu ştie să-l aprofundeze, să-l gestioneze. Ei se lasă furaţi de aplauze, de hohote de râs şi-şi pierd minţile. E păcat, pentru că tot timpul în teatru este nevoie de noi şi de noi generaţii, de schimbul de mâine. Încontinuu trebuie să existe acest lucru”.
Dinu Cernescu – Jurnalul Național, 2009
Dinu Cernescu, o carieră prodigioasă
A absolvit în 1957 secția de regie teatru la Institutul de Artă Teatrală și Cinematografică I. L. Caragiale din București, iar apoi a devenit asistent de regie pentru diverși regizori de prestigiu.
Debutul său a avut loc în 1957 la Teatrul Național Marin Sorescu din Craiova, iar apoi a colaborat cu Teatrul Nottara din București timp de peste 50 de ani, realizând montări notabile precum Hamlet de William Shakespeare și Viziuni flămânde de Michel de Ghelderode.
Dinu Cernescu a montat spectacole și pe scenele celor mai importante teatre din țară, precum Teatrul de Stat Brașov, Teatrul Mic București, Teatrul Tineretului din Piatra Neamț, Teatrul de Comedie București, și altele. A fost invitat să monteze în teatre din Budapesta, Bruxelles, Copenhaga, Tel Aviv, Haga, Praga, adunând un palmares impresionant de peste 100 de spectacole.
Pe lângă activitatea sa în teatru, Dinu Cernescu a fost regizor artistic la Televiziunea Română și director artistic al Teatrului Național din București în perioada 1994-1995. În anul 2009, a publicat un volum de memorii intitulat “Regizor”.