Discuții între medici de la institutul Balș: «Consultăm toți pacienții ci același echipament. Dacă unul e pozitiv, le dăm tuturor!»

28 Feb 2020 | scris de Monica Pavelescu

Un doctor epidemiolog aflat în legătură cu colegi ai săi din Institutul Național de Boli Infecțioase Prof. Matei Balș a făcut public, prin intermediul cotidianului Libertatea, o serie de mesaje schimbate pe WhatsApp cu medicii infecționiștii din spital și a relatat discuții telefonice din care reieșe lipsa de organizare și problemele întâmplinate în urma lipsei echipamentelor necesare.

Discuții între medici de la institutul Balș: «Consultăm toți pacienții ci același echipament. Dacă unul e pozitiv, le dăm tuturor!»

Ieri, la ”Institutul Național de Boli Infecțioase Prof. Matei Balș” a fost adus primul pacient cu infecție cu coronavirus din România, confirmată de testele medicale. Altor zeci de pacienți, cu sau fără simptome, identificați de Direcțiile de Sănătate Publică drept potențiali purtători ai coronavirusului li s-au prelevat analize.

Medicii spun despre procedura aducerii pacientului la București ca a fost doar una de imagine, atât timp cât exista un centru regional în care ar fi putut fi izolat și tratat.

”Aducerea pacientului confirmat la Balș, când există centre regionale, a fost un spectacol de imagine pentru ca Arafat și Streinu-Cercel să facă paradă de dotările lor, izolete cu presiune negativă. Ce vor face dacă vom avea 200 de infectați? Îi aduc pe toți la București?!”, declară unul dintre medici pentru cotidianul Libertatea.

Conversațiile purtate de medici pe Whats App au început ieri devreme și au continuat cu apeluri telefonice pe tot parcursul zilei.

”Azi ne blocasem cu 25 de oameni care așteptau rezultatul la coronavirus. Unii de ieri. Nemâncați. Fără pastile. Vai mama lor. I-am băgat pe cei simptomatici la asimptomatici. Nu mai erau bețe pt recolare. Și de la 14 nu mai aveam asistentă”, îi spune un medic epidemiolog din institutul Balș unui coleg. 

Medicii de la institutul Balș mai descriu cum, în chiar prima zi în care pacientul cu coronavirus a fost adus la București, nu se respectă regulile impuse de izolare și carantină. 

”Timp de trei ore cât am consultat pacienții nu am schimbat costumul. Așa am și fost antrenați zilele trecute. Să consultăm toți pacienții cu același costum. Dacă unul strănută și mă împroașcă cu secreții riscul să-i contaminez pe restul e foarte mare. Nu cred că aceasta este procedura corectă”, a explicat telefonic unul dintre epidemiologii de la Balș colegului lor.

Medicii susțin că procedura nu-i protejează pe pacienți, și nici medicii nu se simt protejați.

”Consultăm TOȚI PACIENȚII CU ACELAȘI ECHIPAMENT. Adică dacă unul e pozitiv le dăm tuturor. Ne punem pe noi un hălățel de protecție de hîrtie și ca să ieșim din clădire trecem din nou printre pacienți expunîndu-ne astfel unei posibile contaminări”, afirmă unul dintre ei.

În privința problemelor de la Matei Balș, persoane din companiile care asigură dotările spitalului au explicat  că ”într-adevăr, trebuie schimbate mănușile, măștile și echipamentul medicilor la fiecare consult. Dar trebuie să aibă! Cei de la Balș s-au mișcat și au luat câteva sute de costume acum o lună și jumătate, că atâtea au găsit, în absența unei preocupări la nivelul statului”.

”Ca institut național, Matei Balș ar trebui acum să apeleze la stocul DSU pentru costume de protecție a medicilor. Care, însă, nu există”, a spus același specialist în echipamente medicale. 

”Teama celor din Balș e atât de mare încât unii și-au făcut singuri teste rapide de gripă, dar care nu au o acuratețe deosebită, și care au ieșit pozitive. A doua zi nu au mai venit, Apoi, la testele detaliate, nu s-au confirmat.

Pe de o parte s-au bucurat că nu au gripă, pe de altă parte însă, ar fi preferat să stea acasă, pentru că dezorganizarea e un pericol la adresa cadrelor medicale și a pacienților și nu vor să participe la ceea ce autoritățile au anunțat că e impecabil planificat”, au mai povestit medicii.

Un alt medic, de la un spital de urgență din Capitală, cu care au discutat jurnaliștii de la Libertatea, a atras atenția că ”abia ieri, a doua zi după ce s-a confirmat coronavirusul directorii spitalelor au fost chemați la ora 12 la minister ca să primească instrucțiuni”.

”Nu a existat un program centralizat de achiziții și stocurile firmelor mondiale s-au epuizat, sunt mari probleme”, a confirmat unul dintre specialiștii care livrează consumabile spitalelor.


CLICK - Follow us on Google News