Cazul doctoriței din Oradea. A premedidat să născă în anonimitate pentru a scăpa de bebeluș

10 Sep 2019 | scris de Anita Raicu

Nadia Filip (Lupo), chirurg rezident la Spitalul clinic judeţean din Oradea, a ajuns în atenţia procurorilor de la Parchetul de pe lângă Tribunalul Bihor în luna august, în urma unei sesizări făcute de funcţionarii Serviciul Public Comunitar Local de Evidența Persoanelor (SPCLEP) Oradea.

Cazul doctoriței din Oradea. A premedidat să născă în anonimitate pentru a scăpa de bebeluș

În vârstă de 31 ani, Nadia Lupo s-a căsătorit pe 24 august, solicitând preschimbarea actului de identitate pe noul nume, cel al soțului, Filip. În astfel de situaţii, între documentele solicitate de SPCLEP se numără şi o copie a certificatului de naştere al copiilor sub vârsta de 14 ani, iar în evidenţa informatică a Serviciului apărea că Nadia Filip născuse o fetiţă care, în noiembrie acest an, urma să împlinească 4 ani. 

Doctoriţa a negat că ar fi avut un copil, chiar a depus o reclamaţie împotriva funcţionarilor, pentru neglijenţă, susţinând că ar fi înregistrat pe numele ei copilul altei femei, motiv pentru care în SPCLEP Oradea s-a dispus de urgenţă o anchetă internă, pentru a remedia eroarea. 

În urma verificărilor, în baza dosarului transmis de la Maternitatea Oradea, s-a demonstrat că datele SCLEP Oradea erau corecte. Femeia născuse pe 14 noiembrie 2015 o fetiţă, iar înainte de a intra în sala de travaliu, i s-a făcut o fotografie şi a fost amprentată,  întrucât s-a prezentat fără acte de identitate iar în astfel de situaţii, aceste proceduri sunt obligatorii, potrivit legii. 

Nadia Filip a ţinut secrete sarcina şi naşterea copilului ei, atât în faţa familiei, a prietenilor cât şi a colegilor de la spital, Ea pretinde, în mod absurd, că a îngrijit singură bebeluşul de doar câteva zile, lăsându-l singur casă ,atunci când era de gardă, până în momentul în care copilul s-a îmbolnăvit şi a murit. 

Cazul a fost preluat în anchetă de Parchetul de pe lângă Tribunalul Bihor, iar pe 26 august, Nadia Filip a fost chemată la audieri unde, în finalul interogatoriului, a recunoscut că a născut o fetiţă, pretinzând, însă, că aceasta a murit la câteva săptămâni după naştere, motiv pentru care l-a îngropat de una singură, fără să cheme vreun medic, aşa cum cere legea, ca să constate decesul. 

Femeia le-a indicat procurorilor şi locul exact unde a îngropat-o: în curtea casei din Auşeu de unde, în aceeaşi zi, criminaliştii au ridicat osemintele copilului, înfăşurate într-un pulover pentru adulţi, depuse la Serviciul de Medicină Legală (SML) Oradea, pentru a se stabili cauza morţii. 

”Fiind un copil atât de mic, oasele mici sunt fragede, nu s-a putut reconstitui întregul schelet. A fost găsită cutia craniană, oasele mari. Medicii legişti ne vor spune dacă sunt indicii din care să rezulte, de pildă, că bebeluş să fi suferit anumite lovituri”, a declarat prim-procurorul Parchetului de pe lângă Bihor, Gheorghe Vidican. 

Ulterior, spune tot el, scheletul va fi trimis pentru analize mai ample la Institutul Naţional de Medicină Legală ”Mina Minovici”. 

Spitalul clinic judeţean din Oradea a demarat la rândul său o anchetă internă ce vizează Secţia de Chirurgie pentru că în perioada noiembrie – decembrie 2015, în condica de prezenţă, femeia s-a semnat că ar fi fost prezentă în fiecare zi, chiar şi în perioada în care, în realitate, ea era internată, pentru a naște, la Maternitate. Falsuri care nu au fost sesizate de coordonatorul de rezidenţiat al doctoriţei, chirurgul Mircea Pop, care până recent a ocupat cu delegaţie funcţia de şef al Secţiei Chirurgie I şi căruia acum nu i s-a mai prelungit delegarea. 

Totodată, conducerea spitalului a dispus ca doctoriţei Nadia Filip, plecată miercurea trecută în concediu de odihnă, să i se restricţioneze activitatea, suspendându-i dreptul de a intra în blocul operator până la finalizarea anchetei. 

Doctoriţa este urmărită penal pentru violenţă în familie cu referire la infracţiunea de omor, încadrare care face ca pedeapsa maximă prevăzută de lege pentru fapta comisă, adică cea de omor, să se majoreze cu o pătrime, de la 20 la 25 ani, miminul rămânând acelaşi, de 10 ani de detenţie. 

Anchetatorii au solicitat nu doar documentele privind activitatea ei din spital, ci şi actele medicale ale ei şi ale copilului, de la Maternitate, iar în următoarea perioadă intenţionează să audieze mai mulţi martori, inclusiv vecinii doctoriţei, pentru a stabili dacă aceştia au văzut-o împreună cu copilul ori ar fi auzit plânsetele bebeluşului, şi dacă îşi aduc aminte în ce perioadă. 

Avocatul Mircea Ursuţa, apărătorul femeii, susţine, însă, că femeia nu poate fi acuzată de vreo infracţiune, în opinia sa singura soluţie legală în acest caz fiind cea de clasare. Rămâne însă, recunoaşte tot el, o culpă morală. Pe de o parte, cea a doctoriţei, pentru neînregistrarea copilului la un medic de familie, ori respectarea procedurilor obligatorii în cazurile de deces, pentru care, însă, legiuitorii nu au prevăzut sancţiuni pecuniare. Iar pe de alta, vina Statului, care nu are instituite pârghiile necesare, ori funcţionari care să supravegheze traseul copiilor născuţi şi înregistraţi în evidenţe.  

Culmea este că, în timp ce e bănuită că şi-a ucis propriul copil şi i-a ascuns cadavrul, având cazierul curat, doctoriţa Nadia Filip poate profesa şi se pregăteşte să obţină titlul de  medic specialist, la examenul organizat de Ministerul Sănătăţii în perioada 16 octombrie-22 noiembrie 2019 şi pentru care înscrierile se desfăşoară în perioada 2-17 septembrie.