3dots.ro

Primarul Timișoarei, Dominic Fritz, înlătură tricolorul românesc din sensurile giratorii. Reacția prefectului și a fostului primar

Primarul Timișoarei, Dominic Fritz, înlătură tricolorul românesc din sensurile giratorii. Reacția prefectului și a fostului primar

Din articol:

Primarul Timișoarei, Dominic Fritz, a dat dispoziție ca tricolorul românesc să fie înlăturat din trei intersecții din oraș, motivând că suporturile pe care stă arborat drapelul, adică catargele, ar fi fost instalate ilegal în fiecare amplasament.

Conform dispoziției, semnată de Fritz în 30 martie 2023, toate cheltuielile pentru demontarea și îndepărtarea catargelor vor fi suportate de din bani publici.

Decizia survine după ce, în urma cu mai bine de un an, primarul Fritz anunța că o instanță a stabilit că acele catarge nu au autorizații de construire.

Deși, în mod firesc, catargele cu tricolorul României ar fi putut primi în tot acest timp utorizații de construire, Fritz a decis să le desființeze complet…

De subliniat că în 2021 a fost eliberat certificatul de urbanism pentru aceste lucrari, dar după desființarea Direcției Tehinice din Primărie, nimeni nu a continuat demersurile pentru obținerea autorizației de construire.

Deși Fritz vrea să îndepărteze tricolorul pe motiv de „ilegalitate”, Legea 50/1991 actualizată spune că se pot executa fără autorizație de construire/desființare lucrări care nu modifica structura de rezistență și/sau aspectul arhitectural al construcțiilor. Ca atare, conform legislației, amplasarea catargelor nu este ilegală.

Prefectul județului Timiş, Mihai Ritivoiu, anunță că va trimite un control la Primăria Timişoara şi i-a dat un ultimatum primarului Dominic Fritz ca până la Paştele Ortodox să aprofundeze legislaţia României privind arborarea drapelului ţării noastre.

”Control la Primăria Timişoara pe chestiunea steagurilor. Voi emite un ordin de prefect privind constituirea unei comisii mixte de control, cu participarea Poliţiei, pentru a verifica legalitatea arborării steagurilor în toate locaţiile aparţinând Primăriei Timişoara.

Subiectul steagurilor este unul delicat. Totuşi, nu poţi, din poziţia de primar al unui oraş ca Timişoara, ca pentru unii să fii mumă (steaguri arborate fără nicio noimă în faţa Primăriei, în numele multiculturalismului), iar pentru noi – toţi cei pe care ne bucură să vedem Tricolorul fluturând oriunde şi cât mai des – să fii ciumă. Nu poţi să te tocmeşti la lege într-un caz, şi să o forţezi la maxim în altul.

Nu am cum să opresc demontarea celor trei drapele din intersecţii, dar putem să ne asigurăm că drapelul nostru va fi măcar respectat, acolo unde este arborat”, a transmis prefectul de Timiş, într-o postare pe Facebook.

Mihai Ritivoiu i-a dat un termen lui Dominic Fritz ca până la Paştele ortodox, să aprofundeze legislaţia în privinţa arborării drapelului României.

”Pentru că suntem într-o perioadă de sărbătoare şi intrăm în Săptămâna Mare, îi dau termen primarului Dominic Fritz ca până la Paştele Ordodox să aprofundeze legislaţia privind arborarea drapelului României şi să o pună în aplicare. După Paşte, o vom face noi”, a mai scris prefectul.

După cum era de așteptat, și fostul edil al Timișoarei Nicolae Robu a reacționat la decizia lui Fritz, într-un mesaj postat pe pagina sa de Facebook.

“IA MÂNA DE PE TRICOLOR!

E PREA MULT, NON CETĂȚENE AL TIMIȘOAREI, NON CETĂȚENE AL ROMÂNIEI, DOMINIC SAMUEL FRITZ! PLEACĂ! ȚI-AI BĂTUT JOC PREA MULT DE TOT CE AVEM NOI, TIMIȘORENII, CETĂȚENI AI ROMÂNIEI, SFÂNT!

Când spun non cetățene al Timișoarei și non cetățene al României, nu am în vedere –de această dată!- statutul tău juridic, ci atitudinea pe care o ai față de orașul nostru și față de țara noastră!

Ne-ai dat nenumărate probe de desconsiderare de doi ani și jumătate!

(1) Ne-ai desconsiderat, mai întâi, ca stat, când ai îndrăznit să candidezi fără a îndeplini cerințele legislației Statului Român și Uniunii Europene, impuse unui candidat!

(2) Ne-ai desconsiderat, apoi, tot ca stat, când ai depus jurământul de Primar, fără a îndeplini cerințele legislației Statului Român și Uniunii Europene, referitoare la deținerea acestei funcții de demnitate publică!

(3) Ne-ai desconsiderat, în continuare, ca cetățeni ai Timișoarei –nu simpli locuitori, ci cetățeni, în sensul plin al termenului!-, refuzând să ne prezinți documentul de identitate și diplomele de studii pe care ai pretins a le avea.

(4) Ne-ai desconsiderat istoria, statul și pe noi ca cetățeni ai aceastui stat, la prima Zi Națională a României cu tine ca Primar, când ai lăsat ca statuia Regelui Întregitor de Țară, Ferdinand I, să fie, acolo unde se află, în plină zonă zero a orașului, în Piața Victoriei, înconjurată de un morman de gunoi și când ai arborat Drapelul Național al României doar în ultimul moment, la presiunea publică și într-un număr de exemplare incomparabil mai mic decât era în tradiția locului

(5) Ne-ai desconsiderat de asemenea istoria, statul și pe noi ca cetățeni ai acestui stat, la prima, dar și la a doua Zi de 9 Mai cu tine ca Primar, când n-ai pomenit o vorbă despre semnificațiile ei pentru noi, românii, pe lângă cea de Ziua Europei, pe care desigur că o prețuim, de Zi a Independenței de Stat a României și Zi a Victoriei Aliaților contra Germaniei Hitleriste

(6) Ne-ai desconsiderat ca stat și pe noi ca cetățeni ai acestui stat, înlăturând, în urmă cu un an, mii de drapele tricolor, prezente până la tine pe stâlpii din oraș

(7) Ne-ai desconsiderat sfintele sărbători creștine și simbolul numărul unu al creștinătății noastre, Catedrala Mitropolitană, amplasând în vecinătatea acesteia, nu întâmplător în perioade cu sărbători, ba drapele LGBT, ba o roată linghișpir adevărat paravan, ba diverse figurine și figuri bagatelizatoare, ba oribila schelă opturatoare de vizibilitate

(8) Ne-ai desconsiderat locul simbol al eliberării noastre de comunism, Piața Victoriei, amplasând în ea acea schelă disonantă cu tot ce e de jur împrejur

(9) Duci în derizoriu simbolul catolicismului local, Domul Romano-Catolic din Piața Unirii, restaurat excepțional, cu eforturi, inclusiv financiare, uriașe, demne de toată lauda, ale Episcopiei Romano-Catolice, dându-i ridicola sumă de 500.000 lei, cu care te mai și lauzi, când pentru schela din Piața Victoriei ai plătit 350.000 euro!

(10) Dar, peste toate acestea, întreci, acum, orice măsură, dispunând înlăturarea catargelor ce au arborat Drapelul Național al României, Sfântul Nostru Tricolor! Asta nu ți-o mai iertăm, ține minte!

Dar nu-ți spun ”Pleacă!”, pentru că tu trebuie mai întâi să dai socoteală în fața instituțiilor acestui stat, atât de disprețuit de tine și ele atât de disprețuite de tine, pentru toate fărădelegile pe care le-ai comis! Și vei da această socoteală!”.

© 2024 - 3DOTS DIGITAL MEDIA BUREAU
Powered by VA Labs