Tusk, un nou discurs în română: Pur și simplu, m-am îndrăgostit de Sibiu, la fel ca toată Europa - video

09 Mai 2019 | scris de Monica Pavelescu

La finalul declarației de presă din cadrul Summit-ului informal UE ce a avut loc la Sibiu, Donald Tusk, preşedintele Consiliului European, a ținut să ne impresioneze din nou, printr-un mesaj transmis în limba română, Și ar fi fost păcat să nu o facă, românii oferindu-le liderilor UE, adesea confruntați prin țările lor cu fluierăturile euroscepticilor, cea mai entuziastă susținere.

  • Tusk, un nou discurs în română: Pur și simplu, m-am îndrăgostit de Sibiu, la fel ca toată Europa - video

În discursul său, Donald Tusk a făcut precizări despre prioritățile UE, și în special despre consensul între state, care trebuie să însoțească fiecare decizie luată la nivel european.

”Acestea (mănuși de portar - N.R.)  le-am primit ieri de la Helmuth Duckadam și mi-a dat un sfat cum să ne apărăm mai eficient interesele unuinii, el e foarte eficient. Mulțumesc Helmuth!

Am vorbit despre afacerile interne precum și de de preocupările globale. Rezultatele discuțiilor le vom afla în iunie, când UE va aproba prioritățile pentru următorii 5 ani, cunoscute ca agenda strategică.

Pot să spun că liderii au demonstrat categoric că vor să-și asume responsonabilitățile politice pentru întreaga UE. Statele membre și liderii lor vor să apere modul în care funcționează UE și cum se dezvoltă. Acest mod de gândire e important și de dorit.

Pentru a asigura buna funcționare vreau să păstrez spiritul acestor discuții vreau să păstrez prioritățile UE și vreau să anunț că după alegerile europarlamentare voi convoca o întâlnire cu cei 28 de lideri ai UE pentru a începe procesul de nominalizare.

Pentru mine, spiritul tratatului este foarte important. Cel mai important e să ajungem la un consens. Noi voi ezita să supun aceste decizii la vot, dacă nu vom găsi un consesns. Avem nevoie de intenții rapide.

UE e unită și susține Cipru și se așteaptă ca Turcia să respecte suveranitatea”, a declarat Donald Tusk, preşedintele Consiliului European.

”Aș dori să-i mulțumesc președintelui Ioahnnis pentru organizarea și găzduirea summitului de la Sibiu. Când ne-am întâlnit în ianuarie, la startul președinției României , am vorbit din suflet despre România pentru că am convingerea că sunteți remarcabili. Ați organizat un summit excepțional. Puteți fi mândri de munca depusă la fel cum Europa e mândră de dumneavoastră. Pur și simplu  m-am îndrăgostit de Sibiu. Toată Europa s-a îndrăgostit de dvs”, a conchis liderul european, în limba română.

SHARE